Trener på elektronisk krigføring - kan forstyrre navigasjon i bil og mobiltelefoner

Fra mandag til fredag denne uka trener luftforsvaret på elektronisk krigføring.

Det blir også økt flyaktivitet under luftforsvarets øvelse på elektronisk krigføring denne uka.  Foto: Foto: DAN ÅGREN

Saken oppdateres.

Det kan føre til forstyrrelser av GPS-signaler som støtter elektroniske systemer som navigasjon i bil og mobiltelefoner, skriver luftforsvaret i en pressemelding.

- Formålet med øvelsen er å trene Forsvaret og allierte innen elektronisk krigføring. Treningen med elektronisk krigføring kan i korte perioder føre til forstyrrelser i GPS-signaler i områdene Brekstad, Hitra og Frøya, med tilstøtende luftrom, står det i meldingen.

LES OGSÅ: Her flyr Luftforsvarets julestjerne over Trondheim

Økt flyaktivitet

Luftforsvaret vil øve i tidsrommet fra klokka 8 til 18, og det vil i perioder være støysendinger på ulike radiofrekvenser fra radarjammere, radar- og missilsimulator og GPS-jammer.

Nødetatene er varslet om øvelsen, og kan kreve at GPS-jammingen opphører.

Det blir også økt flyaktivitet under øvelsen. Forsvarets EK-fly (DA-20), F-16 jagerfly og Hercules-transportfly kan observeres i tilknytning til øvelsen.

LES OGSÅ: Tre nye F-35 til Ørland

Narrebluss og røyk

Flyene kan slippe ut såkalte flares under øvelsen. Det er narrebluss som skytes ut for å avlede missiler vekk fra flyskroget.

Det blir også simulert avfyring fra bakkebaserte missilsystemer under øvelsen. Røyk vil være godt synlig i områdene hvor simuleringsverktøyet stiger til værs.

På forsiden nå