Stenger skoler og barnehager i Stjørdal kommune

Kommunen går til omfattende skritt for å stoppe spredning av korona-smitte.

Stjørdal rådhus  Foto: Frank Cadamarteri

Saken oppdateres.

Formannskapet i Stjørdal holdt et ekstraordinært telefonmøte klokka 15.00 onsdag ettermiddag.

Etter møtet er det klart at alle skoler og barnehager i kommunen blir stengt fra og med torsdag, skriver Nea radio.

- Vil være i forkant

- Formannskapet har vært samlet og stilt kritiske spørsmål. Dette skjer i full forståelse med kommuneledelsen, sier kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen til Adresseavisen.

- Hva er grunnen til at dere setter i verk dette tiltaket?

- Det er for å være i forkant. Vi ser at for eksempel Frosta ikke har klart å stoppe spredningen av smitte. Vi ønsker også å oppfordre nabokommunene til samme tiltak.

Han viser til at sykdommen har utydelige symptomer i startfasen og derfor kan være vanskelig å identifisere.

- Den er et usynlig spøkelse, denne sykdommen, sier Vonen.

- Hva med idrettsarrangementer?

- Alt blir avlyst: kamper, treninger, konserter og øvinger. Poenget er å hindre folk i å møtes uten at det er strengt nødvendig, svarer Vonen.

- Det overordnede målet er at færrest mulig er syke samtidig. Det er et løft for å beskytte folk i risikogruppene, sier han.

De vil også oppfordre folk til å vurdere samlinger i privat regi, dette gjelder også foreninger og bedrifter. Dessuten oppfordres de til å vurdere om det er nødvendig å bruke kollektivtransport.

- Hvor lenge vil dette vare?

- I første omgang til over helga, så får vi vurdere etterhvert.

Tidligere i dag ble det kjent at en ansatt i Stjørdal kommune er smittet av koronaviruset.

Selbu stenger også skolene

Selbu kommune har onsdag kveld bestemt å stenge alle barnehager og skoler torsdag 12. og fredag 13. mars, skriver Nea radio. Ellers stenges rådhuset for publikum, og kommunale bygg som bibliotek, eldresenter, fysioterapi og frivilligsentralen er også stengt. Kulturelle sammenkomster og idrettsarrangement avlyses. Folk oppfordres til å unngå offentlig transport og bedrifter oppfordres til å tilpasse slik at arbeid kan foregå mer skjermet enn vanlig.

Stenger ikke skoler i Malvik

Nabokommunen Malvik velger ikke samme løsning som Stjørdal. Onsdag kveld kommer Malvik kommune med følgende pressemelding:

- Det er på nåværende tidspunkt ikke grunnlag for å stenge skoler og barnehager i Malvik kommune. Verken smittesituasjonen som sådan, råd fra Folkehelseinstituttet, kommuneoverlegen, Helsedirektoratet, Trondheim kommune eller andre myndigheter tilsier at det per nå er behov for å stenge skoler og barnehager. LES OGSÅ: - Vi er fullstendig klare over at det blir svært utfordrende hvis alt skjer på én gang

- Å stenge barnehager og skoler er for øyeblikket vurdert som et virkemiddel som gir uforholdsmessig store ulemper for samfunnet, da dette medfører problemer med å bemanne samfunnskritiske virksomheter. Kriseledelsen har derfor konkludert med at tiltaket for øyeblikket ikke står i samsvar med den aktuelle smittesituasjonen.

De skriver at det er innført smitteverntiltak i kommunale bygg, rutiner for forsterket renhold og utsettelse av all unødvendig aktivitet som tiltak for å bekjempe spredningen av koronaviruset.

- Malvik kommune jobber kontinuerlig med å legge planer for langvarig håndtering av situasjonen, står det videre.

LES OGSÅ: Liv Ullmanns trøndelagsforestillinger avlyses


LES OGSÅ: NTNU-forskere kan ha funnet medisiner som hjelper mot koronaviruset

På forsiden nå