Slik hjelper trøndere og studenter hverandre: Tilbyr antibac, handling, samtaler og elsykler

Norge er kjent for dugnadsånd. Den kommer tydelig frem i disse koronatider.

Kollektivet ønsker å bidra på den store koronadugnaden. Tora (nederst til venstre) Signe (øverst til venstre), Ella (øverst til høyre) og Hedda (nederst til høyre).  Foto: privat

Saken oppdateres.

I et kollektiv på Bakklandet i Trondheim fikk fem av seks beboere veldig mye fritid da studieinstitusjonene stengte dørene på grunn av koronautbruddet.

- Vi har det ikke så travelt som før, og vi lurte på hva vi kunne gjøre for å hjelpe i denne situasjonen, sier NTNU-student Tora Dahl.

LES OGSÅ: Fire nye koronatilfeller i Trondheim

Opprettet Facebook-gruppe

Sammen med de andre i kollektivet, Ella Flagstad, Signe Dahl, Hedda Hellum Jamtli, Agnes Blom Nysæther og Frøy Ranneklev Strøm, opprettet hun Facebook-gruppen «Trenger du noe? Studenter som kan bidra i Trondheim!»

- Enten du er i karantene eller i risikogruppa, så håper vi at folk ber om hjelp nå. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger og vet at gruppa allerede har satt folk i kontakt med hverandre, sier Dahl.

Etter at de opprettet gruppa har den økt med nesten 4000 medlemmer.

- Det er stor vilje blant studentene. Vi har også tenkt en del på hvordan vi kan nå ut til risikogrupper som ikke er på Facebook. Vi har derfor opprettet en mailadresse hvor disse kan ta kontakt, sier Dahl.

LES OGSÅ: Så mange er smittet av koronavirus i Trøndelag til nå

Kan tilby samtalepartner

Jentene mener at studentmassen tross alt er en ganske priviligert gruppe i denne situasjonen, ettersom de både ofte har fleksible studietider og et stipend de får inn på konto uansett.

- Det er mange som er berørte av denne situasjonen, både de som er i risikogrupper, som er satt i karantene eller som jobber i et særlig belastet yrke i denne perioden. Som studenter har vi både tid og mulighet til å hjelpe, sier Signe Dahl.

- Hva kan dere bidra med?

- Vi kan handle mat, hente medisiner, måke snø, lufte hunden, tilby barnepass og dersom noen føler seg ensomme kan vi være gode samtalepartnere, sier Tora Dahl.

LES MER: NTNU skapte kontrovers med Facebook-post om USA

- Et fellesskap

Hun tror mange blir sittende alene hjemme og at det er både studenter og andre i samfunnet som kjenner på ensomhet nå som vanlige aktiviteter og felles møtepunkt forsvinner.

Kollektiv-venninne Ella Flagstad understreker at de har lyst til å hjelpe til:

- Vi tenkte at denne gruppa var en flott måte å samle studenter i Trondheim til et fellesskap som forhåpentligvis kan hjelpe andre, sier hun.

Har kontaktet organisasjoner

Hedda Hellum Jamtli bekrefter det samme:

- Da vi opprettet gruppa, tenkte jeg at det var en god idé. Nå håper jeg bare at vi når ut til flere i risikogruppene, sier hun, mens Agnes Blom Nysæther har følgende oppfordring:

- Det er viktig at alle hjelper til der de kan, og jobber for å følge rådene. Studenter har nå fått litt ekstra fritid og kan bruke den til å hjelpe de som kanskje ikke har mulighet, sier hun.

Jentene understreker at de har kontaktet diverse organisasjoner i Trondheim for å høre om det er noen steder hvor studenter kan bidra i tiden fremover.

- Det er flere andre grupper i samfunnet som sliter på grunn av restriksjonene, slik som de som tidligere har benyttet seg av sove- og mattilbud.

Studentene ber folk om å ta kontakt på studenthjelp.trondheim@gmail.com.

LES OGSÅ: Dette gjør Trondheim kommune for å ta imot flere pasienter

Tilbyr elsykler til helsepersonell

En annen Facebook-gruppe som har oppstått i kjølvannet av koronaviruset, er «Trondheim hjelper Trondheim». Her er det også folk som bistår hverandre i den ekstraordinære situasjonen. Her er det helsepersonell som spør om noen har en elsykkel til overs og skuespillere som lurer på om noen ønsker en monolog eller en sang.

Studentene Helene og Benedikte på Møllenberg er blant dem som har meldt seg til tjeneste. De la ut en post på Facebook-gruppa «Møllenberg & Rosenborg Info» hvor de ba folk ta kontakt dersom de kunne bistå med noe.

- Vi fryktet at vi ikke nådde ut til de i risikogruppene. Men vi fikk hjelp av noen andre i gruppa til å sende ut meldinger til eldre beboere, sier Helene til Adresseavisen.

Helene og Benedikte la ut denne Facebook-posten i håp om å kunne bidra fremover.   Foto: skjermprint facebook

 

- Vi fikk svar fra flere eldre beboere som sa at de trolig trengte hjelp etter hvert. Vi kjenner på at vi må forsøke i bidra med noe.

En av dem som så posten til jentene svarte følgende:

- Kjenner jeg blir litt rørt! Takk for at dere bidrar til å gjenreise troen på menneskeheten, skrev vedkommende i kommentarfeltet.

LES MER: - Det er flere som har kjørt mot Sverige enn den andre veien

Tilbyr antibac på småflasker

En annen som har tilbudt seg å bidra i den store dugnaden, er Alexander Lappin Wiggen. Han har diabetes og har til vanlig en god del desinfeksjonsmiddel og antibac i boligen på Byåsen.

- Jeg er villig til å dele ut dette etter jeg kommer ut av karantene. Hvis noen trenger, så må de bare rope ut. Jeg har fordelt de på små flasker, forteller Wiggen.

Når Alexander Lappin Wiggen er ferdig med karantene, lover han å dele ut antibac.   Foto: privat

 

Foreløpig er det en del venner som har spurt, men han håper å kunne dele ut til flere som har stort behov for dette.

Han er ferdig med karantenetiden tirsdag i neste uke.

Her kan du lese flere saker om koronaviruset

På forsiden nå