Ni koronaprøver feilanalysert - flere ansatte i Trondheim fengsel i karantene

St. Olavs hospital opplyser om at en menneskelig svikt førte til at det ble gitt feil svar på ni koronaprøver natt til søndag 29. mars.

Helsedirektør Helge Garåsen opplyser i en pressemelding at feilanalysen blant annet fikk konsekvenser for den kommunale fengselshelsetjenesten.  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

Svikten ble oppdaget av laboratoriets kontrollrutiner. Alle som fikk feil svar ble kontaktet umiddelbart, skriver sykehuset i en pressemelding.

Feilen gjelder ni prøver. Fire prøver ble formidlet som positive, men var negative. Fem prøver ble formidlet som negative, men var positive.

– Vi beklager på det sterkeste. Menneskelig svikt kan skje. Det er derfor så viktig at vi har gode kontrollrutiner, sier konstituert fagdirektør på St. Olavs hospital, Tom Christian Martinsen.


Tips oss! Har du bilder, video eller opplysninger?

Telefon: 464 07 200 webred@adresseavisen.no


Har kontaktet alle

St. Olavs hospital har nå ekstra oppmerksomhet på kontrollrutinene for å unngå at feilen skal skje igjen.

Alle som har fått feil prøvesvar er kontaktet, samtidig som informasjon også ble gitt smittevernansvarlige i Trondheim kommune.

Laboratoriet ved St. Olavs hospital analyserer koronaprøver for hele Trøndelag og har pr i dag analysert 8716 prøver.

LES OGSÅ: 12 nye koronasmittede i Trondheim

Konsekvenser av feilanalyser

Helse- og velferdsdirektør i Trondheim kommune, Helge Garåsen, opplyser i en pressemelding at feilanalysen ved St. Olavs laboratorium fikk konsekvenser for den kommunale fengselshelsetjenesten i Trondheim fengsel og ved en kommunal barnehage i Trondheim.

- Men det er ingen økt smitterisiko i barnehagen, og det er iverksatt tiltak for sikre tjenester til innsatte i fengslet, heter det i pressemeldingen.

Når Adresseavisen snakker med Helge Garåsen tirsdag ettermiddag, så opplyser han at det var en ansatt i fengselshelsetjenesten som mandag gikk på jobb fordi vedkommende hadde fått beskjed om at korona-prøven var negativ. Dette viste seg likevel ikke å stemme.

- Da det ble avklart at prøven var positiv ble den ansatte raskt tatt ut av tjenesten. Vi er føre var i en slik situasjon, og vi satte alle de ansatte i karantene, sier Garåsen.

Flere fengselsansatte i karantene

Fengselsleder Egil Gabrielsen i Trondheim fengsel opplyser at fengselshelsetjenesten er en egen avdeling inne på fengselsområdet. For tiden holder de til i en brakkerigg. Lokalene ble desinfisert og klargjort allerede mandag, ifølge Garåsen.

Fengselsleder Egil Gabrielsen ved Trondheim fengsel opplyser at det nå er ansatte ved fengselet som er satt i karantene etter at det ble kjent at det hadde skjedd en feilanalyse.   Foto: Kjell A.Olsen

- Noen av våre ansatte har også vært i kontakt med de ansatte ved helseavdelingen. Dermed er en del av våre ansatte også satt i karantene, sier Gabrielsen.

- Får dette noen konsekvenser?

- Ikke annet enn at det er folk som må jobbe litt mer, sier Gabrielsen, og legger til at kommunen har iverksatt andre løsninger for å sikre helsehjelp for de innsatte som trenger det.

Garåsen opplyser at ikke alle i fengselshelsetjenesten er i karantene.

- Vi har heldigvis noen på jobb. De får nå bistand fra hjemmetjenesten, sier han.

Når det gjelder barnehagen kommunen nevnte i pressemeldingen, så var det en foresatt til et barn i barnehagen som fikk beskjed om at vedkommende likevel var smittet.

- Denne foresatte har ikke vært inne i barnehagen. Verken barn eller ansatte er utsatt for smitte. Rutinene i barnehagen fungerte bra, sier Garåsen.

På forsiden nå