Hvorfor kjenner vi deg igjen?
Schibsted-konto, tidligere SPiD, er vårt digitale påloggings- og betalingssystem. Dette er en felles pålogging- og betalingsløsning for flere norske medienettsteder (Adressa, SMP, VG, Finn etc..)
- Det har vært en kultur for å være sammen hele døgnet
Den nyvalgte lederen i Trøndelag Arbeiderparti, Ingvild Kjerkol, sier hun som mangeårig politiker i Nord-Trøndelag, vet hvordan god partikultur oppleves.
Ingvild Kjerkol ble lørdag valgt til ny leder i Trøndelag Arbeiderparti. - Jeg vet hvordan god partikultur oppleves, sier hun som er motivert for sin nye lederoppgave.
Foto: Skjermdump
- Det er ikke slik vi skal ha det i Arbeiderpartriet at du må gå på byen og flørte og ha det gøy med de mektige i partiet for å komme deg frem. Slik skal vi ikke ha det, og det er det veldig lett å si tydelig fra om, sa Kjerkol.
Kjerkol sa i intervjuet at ukulturen som nå er kommet frem, er veldig fremmed for mange av medlemmene i Trøndelag. Samtidig forstår hun veldig godt det som nå er kommet frem av nye historier.
- Vi har kjent til at det har vært en kultur for å være sammen hele døgnet, om du er helt fersk i partiet eller har vært med et helt liv og vært statsråd og i fremtredende posisjoner, sa Kjerkol.
Hun påpekte at det i en sånn kultur påhviler ledere og maktpersoner som går på byen med AUF etter møtet, og som går på nachspiel, et veldig stort ansvar.
- De historiene som har kommet frem, viser at de ikke har akslet det ansvaret på en god måte. De har hatt en grenseløs adferd hvor noen har følt seg krenket og ikke følt seg bekvem. Ledere i Arbeiderpartiet skal ikke sette andre folk i en vanskelig situasjon, hvor de føler at de må krysse egne grenser, sa Kjerkol.
- Metoo handler om misbruk av makt. Harvey Weinstein var en produsent som ga unge damer filmroller hvis de lå med ham. Det er ikke slik vi skal ha det i Arbeiderpartiet at en må gå på byen og flørte og ha det gøy med de mektige i partiet for å komme deg frem. Slik skal vi ikke ha det, og det er det veldig lett å si tydelig fra om, sa Kjerkol i Politisk kvarter.
- Det er ikke vanskelig å oppføre seg ok, de fleste gjør det, sa Ingvild Kjerkol, nyvalgt leder i Trøndelag Ap på Politisk kvarter. Foto: Aagot Opheim
En trygg kultur
Kjerkol ble spurt om hun, som selv har hatt verv og posisjoner i Arbeiderpartiet i 25 år, er den rette til å rydde opp i denne kulturen.
Da påpekte Kjerkol at hun har hatt verv og posisjoner i Nord-Trøndelag Arbeiderparti frem til 2017, hvor hun har hatt gode kvinnelige rollemodeller, og hvor hun har følt seg trygg.
- Jeg vet hvordan en god partikultur oppleves, sa hun.
Hun sa også at hun kommer fra en kultur hvor hun har kommet til posisjoner fordi hun har vært uenig, og fordi hun har hevet røsten.
Samtidig understreket hun at Trøndelag Ap er et nytt fylkesparti, og at det er en kjempejobb med å forene to partikulturer og bygge et nytt lag. - Den oppgaven er jeg motivert for, sa Kjerkol.
- Det vi kan gjøre er å bygge en kultur hvor du føler deg trygg, hvor de som har ansvar og posisjoner oppfører seg ordentlig. Vi må ikke fremstille det som en stor utfordring. Det er ikke vanskelig å oppføre seg ordentlig, de fleste gjør det, sa Kjerkol.
- Det la jeg ikke merke til når det skjedde. Det var en markering AUF valgte å gjøre, og det må en bare registrere. Andre valgte å høre på Trond sin siste tale fra talerstolen. Det er lov å gi uttrykk for ulike meninger på ulike vis, sa Kjerkol.
- Den enkle forklaringen var at det var nå Trond Giske var innstilt til et nytt tillitsverv. Det var nå de ble viktig for de som har opplevelser og historier å fortelle hva de har opplevd, det var nå det store oppgjøret kom fra AUF, sa Kjerkol.
Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm sier i et intervju med NRK at ledelsen i Trøndelag Ap må være tydelig på hva de mener er seksuell trakassering.
– Noen opplever dette som harmløst, mens personen som har vært utsatt for det derimot ofte opplever det som veldig grovt. Ledelsen må være helt tydelig på hva de mener er seksuell trakassering og at det er en uønsket atferd. Og det må bli sendt et klart signal nedover i hele organisasjonen. Det er viktig for at en skal lykkes, sier Bjurstrøm til NRK.
- Politiske organisasjoner er et typisk sted med mye risiko for seksuell trakassering, Dette må en være klar over og drive bevisst forebygging av, sier Bjurstrøm.