Stjørdal ber tilreisende fra Norge gå i frivillig karantene

Stjørdal kommune oppfordrer innreisende til karantene og ber tilreisende fra andre steder i Norge om å teste seg.

Saken oppdateres.

Stjørdal kommune hadde onsdag ettermiddag pressekonferanse om koronasituasjonen i kommunen. Deltakere var ordfører Ivar Vigdenes, kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen, kommunedirektør Tor Jakob Reitan, Jarle Stein Førde, leder i kulturadministrasjonen og leder teknisk etat Bente Næverdal.

Se pressekonferansen i vinduet over.

Ber tilreisende gå i karantene

Stjørdal kommune letter på koronatiltak og følger nå de nasjonale tiltakene.

- I dag kan vi slå fast at dette har vært vellykket, og vi kan normalisere hverdagen. Vi har kvelt det utbruddet som fra starten av hadde en nærmest eksplosiv økning og hvor det forelå flere ukjente smittekilder, sier Vigdenes.

I tillegg ønsker kommunen at innreisende fra andre steder i kommunen skal ta ekstra forholdsregler.

- Uken før hjemreise bes alle som skal reise hjem om være ekstra forsiktig, unngå tette forsamlinger, arrangementer og fester. Deretter ved ankomst ber vi om at det tas tre dagers frivillig karantene, før man på fjerde dag tester seg på vår teststasjon. Dette uavhengig av symptomer eller ikke. Vi åpner i denne sammenheng vår teststasjon for de som har kommet hjem fra andre steder i Norge, sier ordfører Vigdenes.

Ordføreren ba også om at folk tar en ekstra vurdering på om det er nødvendig å gjennomføre julebord og juleavslutninger. Og oppfordret innbyggerne til å handle lokalt.

LES OGSÅ: Løsner på strenge tiltak etter ti dagers koronadugnad

- Ta symptomene på alvor

Kommuneoverlege Leif Edvard Vonen forteller at det er kontroll på smittesituasjonen i Værnesregionen.

- Vi har fremdeles noen smittetilfeller, men det er få som må i karantene og vi får tak i de smittede tidlig, sier Vonen.

Han sier at kommunen ser at enkelte møtekulturer tar seg opp, og at det noen steder ser normalt ut på møterommene.

- Når vi melder om nye tilfeller går praten i bygda veldig fort. Mange er redde for smitten og mange vil ta test for sikkerhetsskyld. Det er et tegn som tyder på at vi kanskje ser at vi har vært for sløve, sier Vonen og oppfordrer alle til å bidra og følge tiltakene.

Han mener at et viktig poeng er at mange som er smittet ikke selv vet at de er smittebærere, og stiller noen spørsmål som folk kan tenke over i perioden fremover.

- Hva skjer hvis jeg blir smittet rett før jul? Er jeg sikker på at jeg kan møte bestemor? Vi må hele tiden tenke risiko, sier Vonen.

Til slutt oppfordrer Vonen innbyggerne til å ta alle symptomer på alvor.

- Små symptomer skal gjøre at man holder seg unna jobb og tar test, sier han.

LES OGSÅ: Solberg: Julefeiringen i år vil bli annerledes

Skole som normalt

Det har pågått en debatt den siste tiden om å avslutte fysisk skole tidligere og gå over til digital undervisning før jul. Kommunedirektør Tor Jacob Reitan understreker at Stjørdal kommune ikke kommer til å gå over til hjemmeundervisning før jul.

- Vi er samstemte. Det er verken skolefaglig eller smittefaglig grunnet å avslutte undervisningen og gå over til hjemmeundervisning. Derfor blir det skole på skolen frem til jul som normalt, sier han.

Jarle Stein Førde, leder i kulturadministrasjonen oppfordret innbyggerne til å ta i bruk kulturtilbud.

- Jeg beskriver kulturlivet slik: Vi går for halv maskin, men med dobbelt mannskap. Unn deg en kulturopplevelse før jul, det er god folkehelse, sier Førde.

Leder i teknisk etat, Bente Næverdal sier at de nå åpner idrettshallene igjen for kamper innenfor barne- og ungdomsidretten.

LES OGSÅ: Bare én ny koronasmittet i Trondheim

På forsiden nå