Ber folk i Stjørdal avlyse resten av julefeiringen

Stenger alt fra restauranter til barer og konsertlokaler.

Saken oppdateres.

Mandag kveld opplyser Stjørdal kommune at de stenger flere virksomheter som samler folk fra ulike husstander.

Stengingen gjelder serveringssteder, barer, konsertlokaler, utleielokaler, grendahus, kinosaler og andre steder for innendørs arrangementer.

Forskriften trådte i kraft mandag klokken 17.40 og varer til og med 3. januar 2021 med mulighet for forlengelse, skriver kommunen i pressemeldinga.

Forsettlig eller uaktsom overtredelse av bestemmelsene i forskriften straffes med bøter eller fengsel i inntil seks måneder.

- Stjørdal kommune påtar seg ikke økonomisk ansvar som følge av pålagte tiltak, står det i pressemeldinga.

- Mindre kontroll

Tidligere mandag holdt kommunen pressekonferanse. Ordfører Ivar Vigdenes, kommunedirektør Tor Jakob Reitan og kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen opplyste om smittesituasjonen og de nye tiltakene.

Senest søndag kveld informerte kommunen om at de vurderte skjerpende tiltak, etter at ytterligere ti personer testet positivt på koronaviruset.

– Det som samler folk nå, er at folk ønsker å møtes i jula. Vi er nødt til å unngå at folk møtes på tvers av husstandene, sier kommuneoverlege Muruvik Vonen til Adresseavisen.

Han sier at de per nå ikke har kontroll på hvor langt smitten har spredt seg, at de prøver å gjenvinne kontrollen samt unngå nye smittetilfeller.

– Det som skjer i private sammenhenger har vi mindre kontroll på. Vi anbefaler som sagt at folk kun har kontakt med sin husstand nå.

Dette er de strengeste tiltakene som er innført i Stjørdal kommune.

– Vi hadde en dugnad i november for å få stoppet utbruddet da, og det klarte vi veldig fint. Jeg har trua på at vi skal klare det denne gangen og, selv om det er flere smittede, sier Vonen.

Travel desember tross smitte

Mandag ettermiddag ventet flere serveringssteder og andre aktører fortsatt på beskjed om hva kommunens begrensninger vil bety for dem.

Daglig leder Massoud Atroshi ved Viva Napoli Pizzabar og Restaurant AS, har fått med seg kommunens tiltak og har forståelse for at kommunen nå tar grep.

– Dersom det hjelper til med å stoppe smitten så skal vi selvsagt være med på det vi også. Ingen kan tenke på egen omsetning og egen lommebok når det gjelder noe sånt, sier han.

Daglig leder Line Eidem ved Egon Stjørdal sier desember så langt har vært like travel som i fjor på tross av strenge smitteverntiltak. Hun var forberedt på at tiltakene kunne komme.

– Vi håpet at dette ikke ville skje, men var litt forberedt på det. Det er kanskje dette som må til, at serveringsstedene stenger og at folk ikke treffes, for å få bort smitten, sier hun.

Samarbeid med flere kommuner

Under pressekonferansen sa ordfører Vigdenes at de skulle ha en løpende dialog med nabokommunene når det gjelder både tiltak og anbefalinger.

– Det hadde vært kjekt om nabokommunen også innfører strengere tiltak. Målet er å få alt avlyst, og ikke at arrangementer også videre skal flyttes til for eksempel Trondheim, sier Vonen.

I tillegg vurderer kommunen hva som vil skje når det gjelder treningssentrene.

– Alt som samler folk må vi ha en stopp på nå. Butikker må holdes åpent for at folk skal få handle mat, men ellers er det bare det aller mest nødvendige som blir igjen, sier Vonen.

LES OGSÅ: I Stjørdal er det særlig én gruppe som blir koronasmittet nå

På forsiden nå