Frykter fyrverkeri kan starte branner

Det er svært tørt ute, og derfor går brann- og redningstjenesten både i Stjørdal og Trondheim ut med en advarsel foran den kommende nyttårsfeiringen.

Tørt terreng gir økt brannfare i år. Dette bildet er fra fjorårets nyttårsfeiring i Trondheim.   Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Stjørdal brann- og redningstjeneste sendte 5. juledag ut en pressemelding hvor de viser til at det i kommunen nå er flere områder med tørr vegetasjon og tørt gress. Dette så de blant annet sist søndag, da et hus brant ned i Hegra.

LES OGSÅ: Enebolig brant ned til grunnen

– I forbindelse med brannen i Hegra, så vi at gnister fra brannen antente vegetasjon i terrenget rundt brannstedet. I tillegg har brannvesenet også rykket ut på gressbranner antent av fyrverkeri i løpet av jula, uttaler brannsjef Bjørn Rønning.

– Er du i tvil, la det være

Rønning ber også om ekstra varsomhet i en tid hvor kommunen jobber hardt med å opprettholde beredskapen.

– Uvettig bruk av fyrverkeri som forårsaker gress og krattbrann krever at vi må samle personell på tvers av kohorter. Det vil være en belastning for beredskapen vi på ingen måte trenger nå. Færre utrykninger vil også bidra til at vi heller ikke utsetter oss for smitte, og kan opprettholde beredskapen framover, sier Rønning.

LES OGSÅ: Ber folk i Stjørdal avlyse resten av julefeiringen

Budskapet fra brannsjefen til kommunens innbyggerne er klar:

– Vi oppfordre dere til å tenke dere godt om før de eventuelt sender opp fyrverkeri som kan forårsake brann. Er du i tvil, la det være.

Slipp til profesjonelle

Anna-Karin Hermansen, leder av forebyggendeavdelingen i Trondheim brann- og redningstjeneste deler bekymringen med kollegaen lenger nord.

– Det ligger ikke snødekke over det hele og det er i tillegg tørt. Det er heller ikke meldt nedbør, så her er det all grunn til være ekstra forsiktig, sier Hermansen som også har en annen oppfordring:

– La profesjonelle pyroteknikere ta seg av nyttårsrakettene. Det gir både færre branner og færre skader.

LES OGSÅ: Avlyser familiefyrverkeriet på nyttårsaften


På forsiden nå