St. Olav innfører nye besøksrestriksjoner

Med økt smitte i samfunnet velger St. Olavs hospital nå å innføre strengere restriksjoner i sykehuset.

Vektere har helt siden pandemien startet, voktet inngangene ved St. Olavs hospital.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

- Innstrammingen gjøres for å begrense smitterisikoen for koronavirus og beskytte pasienter og helsepersonell, skriver St. Olavs hospital i en pressemelding.

Da koronapandemien lammet landet i mars, innførte sykehuset en rekke tiltak for å redusere faren for å få smitte inn i sykehuset. Nå blir det igjen innført langt strengere besøksrestriksjoner.

- Besøk fra pårørende på avdelingene skal begrenses til et absolutt minimum. Unntak gjøres for pårørende til kritisk syke, fødende og barn etter avtale med avdelingen de skal besøke, heter det i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Dette er de nye koronareglene i Trondheim

Ikke søskenbesøk på barsel

Dette er de nye retningslinjene:

  • Besøk fra pårørende på avdelingene skal begrenses til et absolutt minimum. Unntak gjøres for pårørende til kritisk syke, fødende og barn etter avtale med avdelingen de skal besøke.
  • Partner kan være til stede under fødsel og barselopphold, men kan ikke forlate avdelingen under oppholdet.
  • Besøk av andre er ikke tillatt, heller ikke søsken.
  • Partner og/eller nyfødt barn kan ikke besøke mor hvis hun har behov for et opphold på intensiv/recovery.
  • Kritisk syke gravide inneliggende i Føde-observasjon kan få ta imot besøk av partner. Besøk avtales på forhånd.
  • Kun pasienter som trenger ledsager/assistanse kan ha med pårørende inn på sykehuset under sykehusoppholdet. Dette gjelder også for poliklinikk.

Innførte ett besøk

Det var i juni sykehuset åpnet opp for at pasienter igjen kunne få besøk. Dette måtte imidlertid avtales med avdelingen i forkant, og en forutsetning for å kunne komme på besøk, var at en ikke hadde vært i utlandet, ikke hadde symptomer på korona, var smittet eller satt i karantene.

Siden i sommer har pasientene bare hatt mulighet til å ha ha ett besøk på maks to personer per dag med en varighet på opptil én time.

Unntaket har vært ved kritisk sykdom og når pasienter har vært døende.

Samtidig med at besøksreglene ble lempet på i juni, ble det også åpnet opp for at partner kunne være mer tilstede på barsel i forbindelse med fødselen.

Løy om karantene

I desember fortalte sykehusdirektør Grethe Aasved at de hadde hatt flere tilfeller hvor pasienter og pårørende unnlater å fortelle at de er koronasmittet eller sitter i karantene.

- De utsetter ansatte og andre pasienter for smittefare. Det er farlig, og kan i verste fall føre til dødsfall. Vi har alvorlig syke pasienter i sykehuset som kanskje ikke tåler å bli smittet. Dette ser vi svært alvorlig på, sa Aasved.

LES SAKEN: Pasienter og pårørende lyver om karantene. - Jeg er rystet

LES OGSÅ: - Jeg har ikke kjempet mot kreft i to år, for å dø av korona

I starten av pandemien var det svært strenge restriksjoner på hvem som fikk komme inn i sykehuset. I juni åpnet sykehuset for at pasienter igjen kunne få besøk.  Foto: Terje Svaan

Ansatte koronasmittet

Tirsdag fikk en ny ansatt ved St. Olavs hospital påvist koronaviruset. Kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne sier at smittetilfellet ikke har noen store konsekvenser for sykehuset.

Totalt gjennom pandemien har 61 ansatte ved sykehuset testet positivt for covid-19.

Sykehusdirektør Grethe Aasved.  Foto: Terje Svaan

Sykehusdirektør Grethe Aasved har flere ganger rost de ansatte for hvordan de har håndtert koronapandemien.

- Ansatte har et veldig begrenset sosialt liv og tar så mye hensyn. Jeg er imponert. Helsepersonell er ekstremt opptatt av å ta ansvaret de har for ikke å bringe smitte inn i sykehus, sa Aasved i et intervju med Adresseavisen før jul.

Seks pasienter er nå innlagt med covid-19 ved St. Olavs hospital. To får intensivbehandling, og en pasient ligger i respirator, opplyser sykehuset.

LES OGSÅ: Sykehusdirektøren med tidenes julegave til ansatte

På forsiden nå