Både studenter og ansatte ved St. Olav som har vært i Oslo og omegn må teste seg

- Om det skulle komme ansatte inn med den nye typen smitte, så er det så alvorlig at viktige sykehusfunksjonen kan bli satt ut av spill, sier kommunikasjonssjefen i Helse Nord-Trøndelag.

Alle ansatte ved Helse Nord-Trøndelag som har vært i Osloregionen må avlegge negativ test før de kommer på jobb.   Foto: LEIF ARNE HOLME

Saken oppdateres.

Derfor er det satt inn strakstiltak for å hindre at ansatte som har vært i de ni «Follo-kommunene» går på jobb på Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos.

Tiltaket gjelder omgående og inntil videre.

Det opplyser Helse Nord-Trøndelag i en pressemelding lørdag.


Kommuner med styrkede tiltak etter mutasjonsvirus
  • Nordre Follo
  • Oslo
  • Enebakk
  • Ås
  • Vestby
  • Nesodden
  • Indre Østfold
  • Moss
  • Frogn
  • Våler

Flere kommuner i Trøndelag anmoder at personer som har vært i disse kommunene eller har hatt besøk fra disse kommunen tester seg og begrenser de sosiale kontaktene til et minimum.


- Helse Nord-Trøndelag sin pandemistab besluttet lørdag strakstiltak for å forhindre spredning av det muterte koronaviruset. Dersom noen av helseforetakets sykehusansatte har vært i Oslo eller noen av de andre ni Follo kommunene i løpet av de siste ti dagene, må de holde seg borte fra jobb inntil de har avlagt en negativ koronatest, opplyser sykehuset.

Det samme gjelder dersom HNT-ansatte har noen i sin husstand som har vært i disse kommunene.

LES OGSÅ: Trønderske kommuner ber tilreisende fra ti østlandskommuner teste seg

- Ansatte som berøres av dette tiltaket, og egentlig skal på jobb ved sykehusene i helgen - må varsle sin enhet om at de ikke kan arbeide, og sørge for at de testes mandag, skriver de.

- Mutasjonen kan sette sykehuset ut av spill

Kommunikasjonssjef Svein Karlsen i Helse Nord-Trøndelag sier de ikke har grunn til å tro at dette gjelder mange ansatte.

- Vi gjør dette for å være på den sikre siden. Om det skulle komme ansatte inn med den nye typen smitte, så er det så alvorlig at viktige sykehusfunksjonen kan bli satt ut av spill, sier Karlsen.

Vedtaket ble tatt i hastemøte lørdag av pandemistaben i helseforetaket bestående av sykehusdirektør, fagsjef og smittevernsansvarlig lege, beredskapssjef og kommunikasjonssjef.

LES MER: - Vi vet ikke om denne virusvarianten er kommet til Trondheim

Følger opp etter at kommuner tok grep

- Vi ser at kommuner som vi betjener i dag har tatt grep opp mot Follo/Oslo-situasjonene, og da mener vi det er riktig at vi som sykehus også tar forholdsregler.

- Vil dette få konsekvenser for sykehusdrifta?

- Vi har helt siden i mars 2020 jobbet med eskaleringsplaner, og har gjennomført en storstilt videreutdanning av personell. Derfor skal vi ha kapasitet til både drift og beredskap, selv om vi nå kan få ansatte som kan holde seg borte fra jobb.

Gjelder også på St. Olav

Lørdag kveld skriver også St. Olavs hospital at alle ansatte som har vært på reise til de ti kommunene på Østlandet, eller har hatt besøk siden natt til fredag, skal i karantene i ti dager.

Dersom en ansatt har vært på reise eller har hatt besøk de siste ti dager, skal de testes før de kommer på jobb på sykehuset. Her må negativ test foreligge dersom den ansatte skal få komme på jobb. Hvis negativ test skal man gå på jobb og bruke munnbind. Ny test skal gjennomføres etter sju dager, skriver sykehuset.

St. Olavs hospital skriver videre at studenter og praksisstudenter som har vært i de aktuelle kommunene, eller har hatt besøk derifra, ikke skal møte på sykehuset før det har gått ti dager.

Disse tiltakene gjelder til ny informasjon blir gitt.

På forsiden nå