- Bymarka er hellig

Den ene syns gondol til Våttakammen i Trondheim er en glimrende idé. Den andre sier nei til alle utbyggingsplaner i marka.

Se debatten om bygging av gondolbane til Våttåkammen.

Saken oppdateres.

Se debatten i vinduet over.

Tirsdag møttes mannen bak gondolforslaget, Tom Christian Lindvåg og Ask Ibsen Lindal (MDG) til debatt i regi av Adresseavisen midtnorsk debatt. De to er rykende uenige om en gondolbane fra sjøen ved Ilsvika og opp til Våttakammen vil være bra for byen eller ikke.

- Drømmen min er at TV-sendingene fra VM på ski i 2025 skal gå fra Våttakammen med utsikt over Trondheim i bakgrunnen, sier forslagsstiller Tom Christian Lindvåg. Han kom med ideen i 2017 da han satt i bystyret for Arbeiderpartiet. Nå har han sammen med Næringsforeningen i Trondheimsregionen laget en utredning som viser at det er mulig med en gondolbane fra sjøen ved Ilsvika til Våttakammen.

Da den tidligere Tom Christian Lindvåg presenterte ideen siste uke, tok debatten av.

Byåsen arbeiderlag mener forslaget om Våttabane er knallgod.

  Foto: ILLUSTRASJON: COWI/NÆRINGSFORENINGEN I TRONDHEIMSREGIONEN

- Du spretter indrefileten i marka

En bane på 800 meter i luftlinje skal starte i Ilsvika og ha endestasjon ved fjelltoppen Våttakammen i Bymarka (286 moh). Der foreslår de et serveringssted med utsikt over byen, Munkholmen og Fosen. Det er dette serveringsstedet Lindvåg håper kan være VM-studio om fire år.

- Nei, sier trondheimspolitiker Ask Ibsen Lindal (MDG).

- Bymarka er hellig. Vi skal ikke ha denne typen inngrep i nærmarka vår. Du spretter indrefileten i marka med dette forslaget. Det framstår lite gjennomtenkt med tanke på den verdien marka har for folk. Det virker mest som om dette skal bli en ny turistattraksjon for å dra flere til marka. Det blir en kommersiell inngang der folk må betale inngangspenger for å komme seg opp i marka. Vi vil ikke ha det sånn i Bymarka. Det er nærmarka til utrolig mye folk som bruker den fordi den er uberørt. Det skal vi ta vare på, sier MDG-politikeren.

Han forteller om stort folkelig engasjement og mange underskrifter mot gondolforslaget. Forslagsstiller Tom Christian Lindvåg derimot er overrasket over hvor mange som gjerne vil ha gondol til Våttakammen.

Vil kombinere med båtrute fra Grillstad

- Gondolbane vil gjøre Våttakammen tilgjengelig for flere. Dette er først og fremst ment som et tilbud til byens befolkning og ikke til cruiseturistene. Hadde det vært målet, hadde vi lagt opp til en pris på 500 kroner turen og en Michelin-restaurant på toppen. Nå legger vi opp til at det skal koste 100 kroner.

I regnestykket fra Næringsforeningen er det beregnet driftskostnader på 12,5 millioner kroner i året. Med en billettpris på 100 kroner og 125 000 reisende vil regnskapet gå i balanse.

Lindvåg ser for seg at gondolen kan kombineres med en selvgående båt fra Grillstad med flere stoppesteder som Ladekaia og Solsiden før den ender opp ved gondolbanen i Ilsvika.

- Slik kan folk ta med seg ski eller sykkel opp på Våttakammen, sier han.

Her er noen av debattinnleggene på Midtnorsk debatt:

Glem hele greia

Vil vi ofre turmålet Våttakammen for en gondolbane?

Dette er det bare å glemme. Bymarka er hellig

Gondolbanen: Veldig dårlig idé til helt riktig tid

Ikke ta fra oss livskvalitet i Bymarka

På forsiden nå