Kluss med koronatester i Oppdal - sendte flere hundre i unødvendig karantene

En person i Oppdal fikk lørdag påvist korona. Nå viser det seg at det positive prøveresultatet tilhørte noen andre.

Kluss med koronatester: En feil har ført til at flere hundre personer på Oppdal feilaktig ble sendt i karantene. Ordfører Geir Arild Espnes sier til Adresseavisen at feilen trolig stammer fra køsystemet.   Foto: Terje Svaan

Saken oppdateres.

Vedkommende som lørdag testet positivt har sagt til kommunen at en person «uriktig» gikk foran han i køen på teststasjonen. Dette har trolig ført til klusset som sendte flere hundre ut i karantene.

Vedkommendes ektefelle er ansatt ved Oppdal ungdomsskole. Ifølge opp.no, som først meldte om saken, ble 200 hundre elever og lærere ved ungdomsskolen satt i karantene.

LES OGSÅ: Oppdal stenger ned

Berørte mange

- Koronagruppen bestemte at vedkommende som fikk påvist positiv test på lørdag måtte testes på nytt, og ny test viser negativt resultat. Det betyr at det kan ha skjedd en forbytting mellom prøvene, og at vedkommende som testet positivt i helgen fikk feil testresultat, og at dette var testen til vedkommende som testet positivt i går, skriver Oppdal kommune i en pressemelding.

Dette smittetilfellet har berørt Midtbygda barnehage, Aune barneskole og Oppdal ungdomsskole. Alle de som ble satt i karantene er nå varslet og ute av karantene.

LES OGSÅ: Anbefaler å unngå unødvendige ærend i Oppdal

Ordfører i kommunen, Geir Arild Espnes, sier til Adresseavisen onsdag kveld at man enda ikke er helt sikre på hvor feilen har skjedd.

- Mest sannsynlig skyldes forbyttingen at det har skjedd en feil i køsystemet, sier han.

- Har dere kontroll på vedkommende som var positiv, men som ikke fikk positivt testsvar på lørdag?

- Ja, denne personen har i perioden fra testen ble tatt vært sjuk og holdt seg hjemme. Vi har derfor kontroll på den situasjonen, understreker ordføreren.

- Ser alvorlig på dette

Kommunen vil nå gjennomgå egne prosedyrer.

- Oppdal kommune ser alvorlig på hendelsen. Det er startet en grundig og systematisk gjennomgang av uønsket hendelse og prosedyrene for testing og innsending av prøver for å forebygge at dette kan skje igjen. Det er nå sørget for at det alltid vil være en vakt som holder orden på køen på teststasjonen, skriver kommunen i pressemeldingen.

Kommunen presiserer at ingen på teststasjonen kan klandres for hendelsen.

Når det først skulle skje en feil, er ordføreren glad de sendte for mange i karantene.

- Man kan si at det er bedre at feilen var i denne retningen enn i motsatt retning.

LES MER: Oppdal: - Vi har nådd vippepunktet

Hektisk på teststasjonen

Kommunen beskriver i pressemeldingen et høyt trykk på teststasjonen da feilen skjedde.

- Det var mange som skulle testes på fredag, og det ble lagt et stort press på teststasjonen for å gjennomføre tester. Hendelsen fikk store konsekvenser for store deler av Oppdals befolkning og Oppdal kommune vil beklage til alle som ble berørt av dette, skriver de.

Dette vil derimot ikke få betydning for hastevedtaket som ble vedtatt tirsdag ettermiddag.

- Situasjonen er fremdeles uoversiktlig.

Espnes understreker at smittesporingsgruppen jobber for full maskin.

- Smittesporingsgruppen jobber nesten døgnet rundt for å identifisere smittekilder og kontaktpunkter. De tøffe tiltakene gjør at vi minsker antall kontaktpunkt, og vi regner med at vi i løpet av en ukes tid vil ha bedre oversikt over situasjonen.

Flere hundre elever og lærere ved Oppdal ungdomsskole skal ha blitt satt i karantene som følge av klusset.  
        
            (Foto: LUDVIG KILLINGBERG)

Flere hundre elever og lærere ved Oppdal ungdomsskole skal ha blitt satt i karantene som følge av klusset.   Foto: LUDVIG KILLINGBERG

På forsiden nå