Rundt 40 storfe har dødd i Steinkjer – mistenker forgifting

Mattilsynet bekrefter at et større antall storfe har dødd på gård i Steinkjer. Det mistenkes at årsaken er forgifting av gjødselgass.

Saken oppdateres.

Mattilsynet bekrefter at et større antall storfe har dødd på gård i Steinkjer. Det mistenkes at årsaken er forgifting av gjødselgass.

Hendelsen fant sted om ettermiddagen torsdag 29. juli på et gårdsbruk i Steinkjer som driver med storfe, skriver Trønder-Avisa.

– Jeg kan bekrefte at det har vært en hendelse på en gård i Steinkjer. Det er snakk om et større antall dyr som har dødd, og det er mistanke om at forgiftning på grunn av gjødselgass, sier avdelingssjef Jan Arild Røkke i Mattilsynet i Trøndelag.

– Forferdelig

Til NRK opplyser Mattilsynet at det er snakk om rundt 40 storfe som har dødd.

Elisabeth Schei-Berg, dyrevelferdskoordinator i regionstaben ved Mattilsynet, forteller til Adresseavisen at de undersøker saken videre.

– Det er ikke så vanlig at dette skjer, men det har skjedd tidligere og vil nok dessverre skje igjen. Risikoen for gjødselgass er noe vi regulerer både i forskrift og veileder, og vi gjør tiltak med informasjon opp mot næringen nå, sier Schei-Berg.

Hun opplyser at de er i dialog med den aktuelle gårdbrukeren.

– Det sier seg selv at dette er dramatisk for vedkommende. Det er jo en forferdelig hendelse.

Fremstår som en ulykke

Alle gårdbrukere som driver med dyr er kjent med risikoen for utslipp av gjødselgass. Så lenge gjødsla ligger i ro skal det være trygt, men når det blir bevegelse i gjødsla kan den skadelige gjødselgassen frigjøres. Det kan utgjøre stor fare både for mennesker og dyr som befinner seg i fjøset eller i nærheten av gjødselkjelleren.

Jan Arild Røkke i Mattilsynet opplyser til Trønder-Avisa at de har snakket med gårdbrukeren om innholdet i den aktuelle gjødselkjelleren.

– Ut fra den informasjonen vi sitter på nå anser vi hendelsen som en ulykke, sier han.

Trønder-Avisa har forsøkt å komme i kontakt med den aktuelle gårdbrukeren, uten å lykkes.

På forsiden nå