Han hadde holdt på i rundt én time da han merket at noe tettet støvsugeren han bruker for å lete etter gull. Da begynte han å få det travelt.

- Jeg satte den på tomgang, og så da at det lyste gult i vaskerenna. Da fikk jeg full panikk, og måtte få slått av motoren så fort som overhodet mulig. Jeg var livredd for at den skulle forsvinne ut i vannmassene igjen, forteller Sevaldsen.

Han fikk til slutt tak i gullklumpen. Da var det god stemning langs elvebredden i Gisna.

- Jeg ropet og hoiet, og var helt i ekstase over funnet!

Det var NRK Trøndelag som først skrev om rekordfunnet.

Ny norsk rekord

Han selv hadde ikke ei vekt som kunne måle tyngden på klumpen, men da han fikk den over på ei vekt som kunne måle tyngre funn fikk han seg nok en overraskelse. Gullklumpen var nemlig den tyngste som noen gang er funnet i løs masse i Norge. Han selv visste med en gang at funnet var rekordstort.

- Jeg visste at den gamle rekorden var på litt over 17 gram, da jeg kjenner han som gjorde funnet. Han er svensk, så vi pratet faktisk om det tirsdag kveld at vi måtte få rekorden over på norsk side igjen, så det skjedde jo ganske raskt må man si, utdyper han.

At han nå sitter med rekorden tenker han likevel ikke mye på.

Da Sevaldsen fikk klumpen over på ei vekt som taklet tyngden, fikk han bekreftet at det var et rekordfunn. Foto: Privat

- For meg er det opplevelsen av å være her som er det beste. Det å bo i lavvo i flere uker og spenningen man får av å lete etter gull er det beste, fastslår Sevaldsen.

Dokumenterer forekomst

Sevaldsen er en del av et andelslag som har rettighetene på mineralene i dette området. De jobber i samarbeid med Norges geologiske undersøkelse (NGU) for å dokumentere forekomsten i Gisna.

- Dette må sies å være god dokumentasjon, tilføyer han.

Selv om han nå sitter med rekorden tror han det finnes større gull i elva.

- Det er jeg ganske sikker på. Vi får se om vi finner noe større. For min del er i hvert fall sommeren berget!

Etter at funnet ble kjent har mange interesserte samlere tatt kontakt. Faktisk har han blitt tilbudt flere titalls tusen kroner for gullet. Men Sevaldsen er ikke så lett å ha med å gjøre.

- Om noen skal få kjøpe det, så må det i så fall være av et museum, slik at jeg kan stikke innom for å se på det. Hvis ikke beholder jeg det. Jeg selger det ikke for noen pris til private, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter