Søndag klokken 07.43 skrev politiet på Twitter at olje var lekket ut fra Marine Harvests fiskefôrfabrikk på Valsneset i Bjugn kommune. Om lag 5000 liter skal ha lekket ut.

Fabrikksjef Claes Jonermark sier det var linolje som lekket fra fiskefôrfabrikken.

- Det er en vegetabilsk olje og en del av fôret som produseres ved fabrikken. Oljen er nedbrytbar idet den kommer ut i naturen og ikke miljøfarlig, men det er jo ubehagelig for de som bader eller kommer i kontakt med oljen, sier Jonermark.

Ukjent årsak

Årsaken til lekkasjen enda ikke kjent.

- Vi vet ikke enda om det er en teknisk svikt eller menneskelig feil, Det er en alvorlig sak, og det skal ikke forekomme. Vi setter inn ressurser for å undersøke årsaken. Vi håper å ha funnet ut hva som forårsaket lekkasjen i løpet av en uke.

Jonermark opplyser om at det var en oljelekkasje på 5000 liter fra fabrikken, men av det rant kun om lag 1000 liter ut i fjorden.

Campingplass og badestrender utsatt

Leon Kristoffer Jensen er på ferie på Oksvoll Camping på andre siden av fjorden fra fabrikken. Der ligger det ifølge Jensen fremdeles olje.

- Det er to badestrender her det har blitt sølt på. Det er ikke like tydelig alle steder, men det er ganske ekkelt å komme borti, sier Jensen.

Jensen beskriver lukten av oljen som litt stikkende og ubehagelig. Han synes fabrikken bør ta mer ansvar.

- Fabrikken vil bagatellisere dette som nedbrytbar materiale, men det ser ikke sånn ut. Det er ganske ekkelt å komme borti og er noe svineri å ha liggende på strendene, sier Jensen.

- Vi vil rydde opp

Fabrikksjef Jonermark sier fabrikken ble ferdig med sin opprydning i går kveld.

- Vi har brukt lenser for å samle opp oljen også pumpet den opp. Vi håper ikke den enda ligger olje rundt omkring, men om det gjør så sender vi personale for å rydde opp der det fremdeles er oljesøl, sier Jonermark.

Oljesølet skal fremdeles ligge i fjorden. Foto: Steinar Kagnes