Langs «Den gyldne omvei» på Letnes ligger trehytta Spettspiret, en del av utleie samarbeidet Fuglekassene. Lett gjenkjennelige rosa fuglekasser, markerer overnattingssteder rundt omkring på Inderøy. Ekteparet Grete Letnes og Magne Letnes bygde trehytta i 2012, som en del av Inderøya sitt "pæng i seng" overnattings-prosjekt.

– Tanken bak «Spettspiret» var at folk kan komme hit og bo inne i naturen blant fugler, rådyr, elg og ekorn, forteller utleier Magne Letnes.

Hytta har han og kona bygget og innredet selv, med litt hjelp fra en byggmester.

Rolige omgivelser

Marianne Tilden og Kenneth Løding, samt døtrene Amalie på fem og et halvt og Aurora på sju måneder, stortrives alle sammen oppe i tretoppene. Familien bor i Mandal, men er i Trøndelag for å besøke slekt i sommer.

– Det er så fredfullt her. Både iPaden og telefonen gikk tom for strøm i natt og slik forblir de nok til vi drar igjen. Amalie har ikke spurt etter skjermene en eneste gang siden vi kom hit på mandag, forteller Kenneth Løding.

– Vi spiller masse Yatzy, men pappa vinner bestandig, sier Amalie. Før hun forsvinner ut i skogen for å vise fotografen hvor det er hun plukker blåbær.

Sommerpatruljen forrige uke: - De nye motorsyklene er for datanerder

Fellesskap på Å

Trenger ikke kikkert

Selve hytta er laget av furu, taket er av osp og dører og karmer er hentet fra en gammel trønderlån.

– Det er noe annerledes, men for oss er det midt i blinken. Siden vi har en liten baby med oss, passer det bra å være her for seg selv, forklarer Kenneth Løding.

– Det er ganske unikt og mer en opplevelse enn å bo på hotell. Også er utsikten fantastisk, legger Marianne til.

Blant tretoppene kan man virkelig være uforstyrret. Her får man et utall fuglearter tett innpå, og er man heldig, kan man spise frokost sammen med ekornene som holder til ved siden av.

– Det er gøy fordi vi ser fuglene når vi våkner om morgenen, jeg trenger ikke kikkert. Vi har sett både grønnfink og kjøttmeis, men jeg venter fortsatt på hakkespetten, opplyser Amalie om.

Kalven Elsa

Familien har allerede vært nede ved sjøen, i gapahuken som tilhører eiendommen. Og når trønder-været klarner opp, skal de ut med båten og fiske. I tillegg til en kultursti med gravplasser fra folkevandringstiden, såkalte stjernehauger, kan familien også besøke fjøset på gården. Noe særlig Amalie er begeistret for.

– Det var en nyfødt kalv der nede og jeg fikk bestemme hva den skulle hete. Det ble prinsesse Elsa, etter hun fra Frost, forteller hun.

Fjøset er en del av en samdrift mellom ekteparet Letnes og to nabogårder. Rundt oss på jordene gresser 45 kyr som produserer over 400 000 liter melk i året. I tillegg er ekteparet fosterforeldre og har barn mellom tolv og atten år boende på gården. Letnes har vært i familien til Magne sitt eie siden midten av 1700-tallet. De forteller at opphold på Spettspiret er veldig populært.

– Noen booker ett år i forveien, andre uken før. Vi synes det er veldig hyggelig å ha litt folk rundt oss og at folk trives her. Det hender ofte at en del ungdommer kommer hit på utdrikningslag eller blåtur. Vi hadde ei som ringte og sa at det var dyrere enn på Manhattan for kun ett døgn, men hun klagde ikke når hun dro, ler Grete Letnes.

Enkelt og flott

På sommeren har trehytta innlagt vann, på vinteren henter de vannet selv. I tillegg er det både dusj og gasskomfyr i trehytta, og solcellepanel på taket. Selv om hytta kun har 12 Volts strømutgang, altså ikke nok til å lade elektronikk, synes ikke gjestene at de spartanske forholdene gjør noe. I tillegg mener de at Inderøy er flotte omgivelser å feriere i.

– Jeg er opprinnelig fra Valdres, hvor familien har en støl med enkle forhold, så vi er ganske så vant til det. Her er det litt sånn som da vi vokste opp, så vi prøver å vise det samme til døtrene våre, utdyper Marianne Tilden.

– Jeg er imponert over hva Inderøy har fått til med turismen. Jeg brygger selv øl og gleder meg til å få med meg gårdsbryggeriet, sier Kenneth Løding.

– Men før det skal vi fyre opp i badestampen, sier Amalie. Og springer tilbake opp blant tretoppene for å speide etter hakkespett.

foto
-Det er ganske unikt her oppe. Vi trives i Norge på sommeren, utlandet kan man besøke vinterstid, er foreldrene enige om. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
foto
-Det hender seg vi hører skråling fra badestampen. Vi synes det er hyggelig at folk trives her oppe, sier Magne og Grete Letnes. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
foto
-Her borte vokser det blåbær, kom så skal dere få se, utbryter Amalie. Det er mye spennende å oppleve her, men kalven Frost er høydepunktet så langt. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
foto
Amalie Løding Tilden kommer tett på dyrelivet fra soveromsvinduet. - Jeg trenger ikke noen kikkert for å se på fuglene, kan hun fortelle. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen