I dag har folk i Levanger og Verdal gått til urnene for å bestemme: Skal to bli én?

Rundt klokken 22 var resultatene klare ...

Klar nei-seier i Verdal

- Jeg har ikke opplevd slikt engasjement siden EF-kampen i 1972, og dette overgår EU-valget i 1994, sier Verdals ordfører Bjørn Iversen.

Det var god grunn til å feire i Aps hovedkvarter, Rostadgården, mandag kveld: 71,3 prosent stemte nei, 27, 4 prosent stemte ja og 1,3 prosent stemte blankt. Valgdeltakelsen lå på 53,3 prosent.

- Jeg har blitt stoppet på gata av folk som vil diskutere saken og fortelle hva de mener, sier Verdals ordfører Bjørn Iversen, som var overlykkelig etter at de endelige tallene forelå like etter 22.

- Nå skal vi feire, sier Iversen.

- Misbruker en historisk mulighet

I Levanger var tallene klare like før klokken 22: 68,8 prosent sa ja. 28,8 prosent sa nei. Resten stemt blankt.

- Det tenker jeg er et tydelig signal. Jeg har vært tydelig på at det er fornuftig med sammenslåing, så er dette gledelig, sier ordfører Robert Svarva (Ap).

Med Verdals resultat er han ikke like fornøyd:

- Jeg tror vi misbruker en historisk mulighet i ett nytt Trøndelag, sier Svarva.

- Når tror du kommunesammenslåing kommer på dagsorden igjen?

- Det tør jeg ikke spå. Men at diskusjonen kan komme opp igjen, det tror jeg, ja, sier Svarva.

Politisk ledelse til Levanger

Kommuneadministrasjonen har vært ett av de store stridstemaene i sammenslåingsprosessen. I intensjonsavtalen mellom de to kommunene står det at den politiske og administrative ledelsen skal holde til i Levanger, mens Verdal får flest saksbehandlerstillinger.

Verdalsordfører Bjørn Iversen (Ap) ønsker ikke sammenslåing. I en kronikk i Adressa skrev han at det er best for Verdal å råde over eget hus.

Verdalsordføreren fikk trolig et ekstra argument sist uke: Da havnet Verdal kommune på femte plass i forbrukerrådets nasjonale kommunetest, med 80,8 poeng. Levanger endte på 249. plass med 53 poeng. Se hele testen her.

Bjørn Iversen i Verdal (t.v.) og Robert Svarva i Levanger. Nå viser det seg at velgerne trolig er enige med sine ordførere. Foto: LEIF ARNE HOLME
Trine Reitan og ordfører Bjørn Iversen feiret nei-seieren med en hjertelig klem. Foto: Leif Arne Holme