- Det var en bra dag i går, ja! Å felle et så stort dyr får jeg neppe gjort mange ganger i livet, og det var spesielt å gjøre det på første jaktdag med eget våpen, sier Stian Stuesjø Svelmo fra Tydal.

Mandag var han på jakt med Løvøya jaktlag, for første gang gammel nok til å skyte selv. Det resulterte i en stor elgokse på 283 kilo og med 19 spir.

- Nå må du skyte, sa farfar

Den unge jegeren forteller at han mandag satt på post ved elva Tya med farfar Olaf Svelmo og lillebror Nicklas (13), fem kilometer fra Tydal i retning Stuggudal. En annen del av jaktlaget hadde nettopp skutt ei elgku, og de tre bestemte seg for å bli på posten til drevet var ferdig.

- Først kom det ei ku med en kalv rolig over elva. Så, 30 meter bak dem, kom oksen. «Nå må du skyte oksen», sa farfar. Og det gjorde jeg, og jeg var ganske sikker på at det var et godt skudd. Likevel ladet jeg om og hadde den i kikkertsiktet en gang til, men tok ikke det andre skuddet, forteller Stian. Oksen fortsatte å bevege seg ut av synsvidde, og etter hvert gikk de etter med hund.

- Vi kom 200 meter, og der lå oksen død mot ei gran.

Liker kaffepausene

Jegeren forteller at han har vært med på elgjakt så lenge han kan huske, men at det er først nå når han er 16 at han får bruke våpen. Og da må han sitte på post med en person over 18 år.

De er flere generasjoner i Løvøya jaktlag – Stians far, farfar og lillebror (som også har vært med i mange år) – noen dager på årets jakt er også lillesøsteren på 10 år med. For familien er høsten og elgjakta årets beste tid.

- Personlig synes jeg det er like artig å se elgen i live, jeg er glad bare jeg får se dyra ute i naturen. Så liker jeg kaffepausene, praten med resten av laget og alt det sosiale. Vi er 12 børser i jaktlaget, eller 13 med meg, men i tillegg kommer mange søsken og søskenbarn, forklarer Stian.

Lenge til neste gang

Han opplyser at jaktlaget allerede har skutt tre av de seks dyra de har på kvoten, men at de kan få tilleggsdyr. Den unge jegeren har tatt ut ferie fra skolen flere av dagene under jakta, og ser fram til fortsettelsen. Likevel innser han at det kan ta en del år før han klarer å felle et like stort dyr igjen.

- Jeg har skutt en del, men synes ikke jeg har vært så fryktelig god. Men jeg hadde en bra serie under oppskytinga, og det viste seg at det var bra nok denne gangen i alle fall, sier en fornøyd debutant.

Har du et bilde fra jakta eller en historie du vil dele med våre lesere? Send bilde og tekst til webred@adresseavisen.no

foto
Storoksen Stian Stuesjø Svelmo felte i Tydal, hadde hele 19 spir. Lillebror Nicklas (13) er også jaktinteressert, og studerer spiret nøye. Foto: Jens Peder Svelmo (far)