Mannen i 70-årene fra Rennebu ble dømt til å betale en bot på 7200 kroner. Han mistet også førerretten i fire måneder ifølge dommen fra Sør-Trøndelag tingrett.

- På tide

Mannen ble dømt for å ha kjørt aggressivt og farlig under sykkelrittet Styrkeprøven som går fra Trondheim til Oslo. Årets ritt ble arrangert lørdag 28. juni. Mannen kjørte sørover på E6 mellom Berkåk og Oppdal.

Sportslig leder Sturla Johansen i sykkelklubben CK Victoria i Trondheim er glad for at noen endelig blir dømt.

- Det er på tide at det havner i retten. Det skulle vært adskillig flere dommer, sier han.

Ble observert av politibil

I dommen står det at tiltalte skulle rekke en butikk i Oppdal sentrum. Han er en erfaren sjåfør, og har hatt førerkortet siden 1957. Han ble observert av en politipatrulje like etter at han svingte inn på E6 ved Berkåk. Politibetjentene var ute på patrulje i forbindelse med sykkelrittet. De skulle overvåke trafikken og virke forebyggende.

Politipatruljen la seg etter SUV-en til tiltalte og la raskt merke til den aggressive kjørestilen. Den medførte flere trafikkfarlige situasjoner, spesielt på strekningen Berkåk – Ulsberg som innebærer mange svinger.

Måtte bremse brått

«Ved én anledning prøvde tiltalte å kjøre forbi en pulje av syklister ved å legge seg over i motgående kjørefelt, like før en venstresving. Det kom da en møtende bil, og begge bilene måtte bremse brått ned for å unngå en kollisjon, samtidig som tiltalte måtte svinge til høyre i en unnamanøver, mot syklistene, som også måtte svinge unna for å ikke bli påkjørt».

De to politibetjentene forklarte for retten at de var «sikre på at dette forsøket på forbikjøring ville ende med en kollisjon mellom tiltalte og den møtende bilen.»

LES KOMMENTAR: Asfalt-cowboyene

Stoppet ikke for blålys

Det var også flere situasjoner hvor tiltalte kjørte forbi helt inntil syklistene. Patruljen bestemte seg for å stanse tiltalte, men måtte vente til det var hensiktsmessig med tanke på rittet. Patruljen forsøkte å stanse tiltalte to ganger. De satte på blålys, langlys og blinklys, uten at det hjalp. Tiltalte forklarte i retten at han hadde sett politibilen, men trodde ikke at det hadde noe med ham å gjøre.

- Litt sløve syklister

Sportslig leder Johansen har selv syklet Styrkeprøven, og vet hvor farlig slike situasjoner kan være.

- Det er skremmende mye av sånn type adferd. Jeg tror ikke bilister tenker over hvor farlig det er, både for seg selv, andre trafikanter og syklistene, sier han.

Han mener det burde vært anmeldt enda flere slike forhold, både under sykkelritt og i det hverdagslige.

- Men syklister har et ansvar om å si fra. Men da bør vi også huske registreringsnummer. Det er ikke så enkelt å notere ned. Vi er nok litt sløve på det, sier han.

Tok lappen på stedet

I dommen står det videre at da tiltalte kom til Oppdal svingte han av E6, og parkerte utenfor en butikk. Patruljen fikk endelig snakket med mannen. Han var svært sint og bannet og kom med skjellsord mot syklistene. Politiet beslagla førerkortet på stedet.

Tiltalte sa i retten at han ikke hadde foretatt noen trafikkfarlige manøvrer eller drevet med uaktsom kjøring. Retten valgte å tro på de to politibetjentene. Retten mente også at det var skjerpende at denne aggressive kjøringen skjedde på en sterkt trafikkert vei og på et tidspunkt med unormalt stor trafikk med tanke på deltakerne i rittet. Retten mente også at tiltalte var svært sarkastisk og nedlatende i forbindelse med tiltalen som påtalemyndigheten hadde skrevet.

Mannen må gjøre en delvis praktisk prøve før han får førerkortet tilbake.

Har ofte med kamera

Johansen i CK Victoria håper at dommen blir et eksempel som får flere til å tenke seg ekstra godt om før de kjører forbi syklister.

- Syklister har også blitt flinkere til å ha med videokamera når de sykler. Det kan det være greit at bilister vet, sier han.

Selv om det ofte er bilister som irriterer Johansen, innrømmer han også at det er noen svin på skogen blant syklistene.

- Det finnes en del idioti i sykkelmiljøet også. Jeg har sendt oppfordring til mine medlemmer om å følge trafikkreglene. Det finnes syklister som liker å provosere bilistene. Uansett så er det viktig at alle viser hensyn. Det har skjedd dødsfall på grunn av slike konfrontasjoner, sier han.

Dette er første gang Johansen hører om en dom i forbindelse med Styrkeprøven.

Sportslig leder Sturla Johansen i sykkelklubben CK Victoria i Trondheim er glad for at noen endelig blir dømt i forbindelse med råkjøring under sykkelritt. Foto: privat