Rennebu er den eneste kommunen som så langt har varslet ønske om utsatt frist. Der venter fylkesmannen på en søknad. Årsaken er at Rennebu brukte lang tid på å avklare alternativene med Oppdal og Midtre Gauldal før politikerne endte opp med Oppdal. Nå ønsker kommunen å bruke tid på innbyggerinvolvering før folkeavstemning etter sommerferien.

Stjørdal valgte Frosta

Meråker, Tydal og Selbu er tre kommuner som ble stående igjen da Stjørdal sist uke valgte å gå videre med Frosta. Alle tre kommunene hadde alt klart for folkeavstemning i dag, 23. mai, men måtte avlyse i siste liten. Men en utvidet frist for kommunesammenslåing ser ikke ut til å bety noe for trioen inn mot svenskegrensa.

Uaktuelt for Selbu og Meråker

Kommunaldepartementet har satt en frist til 1. juli for at kommuner skal bestemme om og hvem de skal slå seg sammen med. I Dagens Næringsliv åpner kommunalminister Jan Tore Sanner for utvidet frist for frivillig kommunesammenslåing.

- Kommuner som trenger mer tid på å komme fram til en frivillig løsning, kan få det av fylkesmannen, sier Sanner til avisa. Men han står fast på at den generelle fristen fremdeles er 1. juli. Sanner viser til at Re kommune i Vestfold har fått utsettelse.

Men verken Selbu eller Meråker ser det som aktuelt å legge ut på ny frierferd.

Ingen alterntiver

- Vi hadde to alternativ, enten å stå alene eller slå oss sammen med en eller flere kommuner i Værnesregionen, sier ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes (Sp). Etter at Stjørdal sist uke sa nei til de tre innlandskommunene og bestemte seg for å bare gå for Frosta, står Meråker uten sammenslåingsalterntiver. Furunes ser ikke at en mulighet for å utvide fristen, kan endre på det. Selbuordføreren ser det på samme måte.

- Ingen ønsker å ha med oss i en ny kommune, sier ordfører Ole Morten Balstad (Ap). Selbu hadde i utgangspunktet to alternativer: Tydal eller Værnes kommune sammen med Stjørdal, Tydal og Meråker.

- Tydal sa nei tidlig. Sist uke sa Stjørdal nei.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) derimot sier at han ikke vil kommentere spørsmålet om utsatt frist mandag.

- I dag vil jeg konsentrere meg om folkeavstemningen i Frosta, sier Vigdenes. Innbyggerne i Frosta går til valgurnene i dag for å svare ja eller nei til kommunesammenslåing med Stjørdal.