Mandag kom nyheten om at regjeringen sier ja utplassering av rundt 330 amerikanske marinesoldater på Værnes i Nord-Trøndelag. Med Midt-Norge som utgangspunkt skal de trene sammen med norske og eventuelt andre styrker på ulike steder i landet.

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) viser til kommentaren fra den russiske ambassaden, gitt til Adresseavisen i forrige uke. Der ble det sagt at de er forundret over planen om å plassere US Marines på Værnes.

Symbolpolitikk

- 330 soldater er ingen stor avdeling. Fra russisk side tror jeg de ser på det som uheldig, men samtidig som ledd i en symbolpolitikk. Norge er et NATO-land, og NATO styrker beredskapen nær Russlands grenser, sier Bukkvoll.

Han påpeker at NATO ikke driver med noen stor økning av beredskapen.

- Vi bruker mindre nå enn før på forsvar. Dette handler mer om hvor NATO velger å plassere soldatene, og det er i nærheten av grensa til Russland.

Brudd med basepolitikk

Russland har nylig hatt militærøvelser i nordområdene. På spørsmål om øvelsene i nord kan ses i sammenheng med den nye norske forsvarslinjen, der vi nå bryter med basepolitikken om ikke å ha stasjonert fremmede styrker på norsk territorium i fredstid, svarer Bukkvoll:

- Jeg ønsker ikke å kommentere norsk politikk, kun russisk. Russland har et forsvar og det må trenes, og i de siste fem årene har de trent mer enn før. Derfor mener jeg dette ikke er dramatisk.

LES HER: Forsker Julie Wilhelmsen ved NUPI mener stasjoneringen av 300 amerikanske soldater på Værnes vil provosere, og planene er trolig i strid med norsk basepolitikk