Tre menn og én kvinne fra Sveits omkom i bussulykken på E6 nord for Trones i Namsskogan kommune 29. juli i 2014. Den tyske bussjåføren i 60-årene ble siktet for uaktsomt bildrap i etterkant av hendelsen. Det var 16 passasjerer i bussen som skulle fra Mo i Rana til Trondheim.

Kan ha fått illebefinnende

I oktober i fjor valgte Trøndelag statsadvokatembeter å henlegge saken. I henleggelsesbeslutningen står det følgende: «Etter en samlet vurdering av bevisene i saken, kan det ikke utelukkes at ulykken inntraff som følge av at siktede fikk et illebefinnende eller lignende som han ikke kan lastes for.»

- Henleggelsesbeslutningen er ikke blitt påklaget til Riksadvokaten og saken er nå endelig avgjort, sier førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter til Adresseavisen.

Eurobus brukte sjåføren av ulykkesbussen som guide og reiseleder.  Etterforskningsleder bekrefter at bussjåføren var altmuligmann på turen.

Ingen tekniske feil

Det ble foretatt omfattende undersøkelser av både kjøretøy og åstedet. Politiets krimteknikere og ulykkesgruppa til Statens vegvesen dro til stedet. Rapport fra både vegvesenets egen ulykkesanalysegruppe (UAG) og Statens havarikommisjon for transport ble levert til politiet.

Sjåføren ble skadd i ulykken og ble sendt til Sykehuset Namsos hvor han ble undersøkt og behandlet. Han kom inn til intensivavdelingen med sterk hodepine, smerter i venstre del av ansiktet og han var trøtt. Blodprøven viste ingen tegn til rusmidler eller medisiner. Det ble ikke funnet tekniske feil eller mangler ved bussen, og det var gode vær- og kjøreforhold på stedet.

Husker ingenting

Sjåførens arbeids-, kjøre- og hviletid er undersøkt og det er ingen avvik fra gjeldende krav, verken for ulykkesdagen eller den siste uka frem mot ulykken. Vitner har forklart at bussen skjente over i motgående kjørefelt og deretter tilbake til eget felt en eller to ganger like før ulykken inntraff. Bussen holdt en fart på om lag 80 kilometer i timen, som var den lovlige hastigheten på strekningen.

I avhør har den tyske statsborgeren forklart at han følte seg uthvilt på ulykkesdagen. Bussens fartsskriver bekrefter at det ble tatt en pause på om lag 35 minutter ved Laksforsen. Sjåføren har tidligere forklart at han ikke husker noe fra selve ulykken, men husker skadde passasjerer og hjelpere som kom til stedet.

- Tvil skal komme siktede til gode

Statsadvokaten skriver videre i påtegningen at ytterligere etterforskning ikke kan forventes å gi grunnlag for annen vurdering. Det sentrale spørsmålet for påtaleavgjørelse er om ulykken skjedde fordi siktede var uoppmerksom og/eller sovnet eller fordi han fikk et illebefinnende eller en lignende medisinsk tilstand som han ikke kan lastes for. Siden årsaken til ulykken ikke er sikker, så skal tvilen komme den siktede til gode. Påtalemyndigheten må være overbevist om siktedes straffskyld.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Bussen var fra Sveits, og de fire som mistet livet var alle sveitsiske statsborgere. Foto: BIRGER RINGSETH, Adresseavisen