Vegard Slåen Sæther fikk denne kjemperuggen på kroken. Stemningen i båten sto i taket. Foto: privat

Melhus-gutta Vegard Slåen Sæther (25) og Sigurd Julius Konstad Haanæs (25) opplevde tidenes fiskelykke da de satt i båten på Gjevilvatnet i Oppdal i helga. Det var lokalavisa OPP.no som omtalte saken først.

- Mesterhåver Sigurd Julius

En ørret på formidable 7,5 kilo havnet på wobbleren etter omtrent to timer med dorging.

- Vi trodde ikke den var så stor, men da den kom opp i båten etter en fem minutters kamp, så ble vi veldig glade, forteller Vegard.

Han sto og sveivet, mens kameraten og Urørt-vinneren i 2014, Sigurd Julius, sto klar med håven.

- Sigurd er en utmerket håver. En håver i verdensklasse faktisk, skryter Vegard.

Det ble særdeles god stemning i båten etter at monsterørreten var vel i havn.

- Det er ikke hver dag man får en slik fisk. Vi ropte høyt og lenge. Det var gledesrop av ymse slag, forteller den ivrige fiskeren.

- Knuste personlig rekord

Sigurd Julius mener han egentlig burde hett Håvard, og at fisking egentlig er ganske kjedelig.

- Men idet du får noe på kroken, så blir det vanvittig artig. Det kom frem mange lyder som vi ikke visste at vi hadde inni oss, da vi så fisken. Det var ganske artig, sier han.

Vegard knuste sin personlige rekord (1,6 kilo), noe som resulterte i blandede følelser.

- Jeg vil jo aldri komme til å få en så stor fisk på kroken igjen. Det er litt kjedelig å vite at jeg aldri vil perse på nytt, sier han.

LES MER PÅ PLUSS: Fiskerne slipper ut halvparten av laksen

Kontaktannonse

Vegard forteller at halve fisken ligger i fryseren. Planen er å røyke den etter hvert.

Før fiskesesongen i år gjorde nemlig Vegard og Sigurd en avtale om at fangsten skulle deles.

- Det er mulig at noen angrer på denne avtalen, men vi får håpe jeg kan få gjort opp igjen etter hvert. Ellers må jeg skyte inn at Vegard er singel, og har mye bra mat fra naturen i fryseren, og kan lett diske opp middager utover sommeren, lokker Sigurd Julius.

- Meget uvanlig

Tidligere skogsjef i Trondheim kommune og lidenskapelig fritidsfisker, Ole-Johan Sætre, sitter og fisker med en kamerat på Femunden når Adressa.no ringer for å fortelle om den eventyrlige fangsten til Vegard og Sigurd Julius i Oppdal.

- Det er meget uvanlig størrelse! Dette er en engangsopplevelse i livet. Man kan ikke regne med å slå den. Jeg er 77 år, og har fisket siden 1945. Jeg har aldri fått noe som er i nærheten av 7,5 kilo. Det var meget respektabelt, sier han.

- Fiskeren bør glise så mye at to bananer går på tvers, legger han til.

22 kilo i Mjøsa

Han forteller at den største ørreten som er tatt i øvre del av Nidelva var på 10,4 kilo og ble tatt på starten av 50-tallet.

Det hersker litt tvil om hva som er den største ørreten som er tatt i Norge, men det finnes en historie hvor en gammel dame som rodde til Lillehammer kastet ut en dorg på vei til butikken.

- Det påstås at hun fikk en ørret på 22 kilo. I Bymarka i Trondheim har det vært tilfeller av ørreter på 4-5 kilo. Men omtrent alle fiskere som fisker i innlandet er storfornøyd hvis fisken er ett kilo. Jeg tipper ørreten på 7,5 i Gjevilvatnet var den siste store gamlekaren som var igjen, sier Sætre.

Terje Sæterhaug opplevde også litt av en fiskelykke forrige fredag kveld i Stugusjøen. Han tok en ørret på 9,5 kilo ifølge Selbyggen.no.

Musiker og låtskriver Sigurd Julius fikk æren av å håve fisken opp i båten. Han får også halve fangsten. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: KJELL A. OLSEN