172 mrd i 2015-kroner eller 165 mrd i 2016-kr ekstra til Forsvaret over en 20-årsperide.

Dette er regjeringens svar på forsvarssjef Haakon Bruun Hansens krav om 175 milliarder kroner ekstra for å opprettholde et minimum av forsvarsevne.

172 milliarder ekstra vil ikke løfte Norge opp på Nato-målet 2 prosent av BNP - og Forsvaret må nå gjøre en rekke harde prioriteringer.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide sa i morgentimene i dag at hun forventer knallhard debatt om regjeringens langtidsplan for Forsvaret.

– På umiddelbar, kort sikt når vi ikke Nato-målet. Men det som ligger i våre planer, betyr at vi kommer til å bevege oss oppover, sa Søreide til NRK på fredag morgen.

Se bildefortellingen: Når forsvarsmusikken må forsvare musikken

Vil ha 52 kampfly

For Trøndelag innebærer regjeringen langtidsplan en kraftig økning av Forsvarets aktivitet.

  • Etablering av kampflybasen på Ørland går etter planen - og med samlingen av Luftforsvarets skoleaktiviteter på Værnes vil regionen få tilført om lag 350 ansatte i Midt-Norge.

  • Basen på Ørland vil være klar til å motta de første F-35 kampflyene høsten 2017. Regjeringen skriver i langtidsmeldingen at man legger opp til å «anskaffe 52 F-35 kampfly i tråd med tidligere vedtak».

  • Den varslede kostnadsøkningen på baseetableringen på Ørland er lagt inn med omlag 1,6 milliarder kroner.

Luftforsvarets musikkorps i Trondheim planlegges nedlagt. En prioritering som trolig må sees i sammenheng med Luftforsvarets kraftige økning i regionen.

Adresseavisen mener: Vi bør ha råd til å holde oss med profesjonelle korps

Skolesenter

Regjeringen anbefaler å opprette og bygge ut Luftforsvarets skolesenter på Værnes, og samlokaliserer dermed hovedtyngden av Luftforsvarets skoleaktivitet til Trøndelagsregionen.

  • Luftforsvarets virksomhet ved Kjevik, befalsskolen for Luftforsvaret og teknisk utdanning ved Kjevik flyttes til Værnes for å danne et skolesenter sammen med Luftforsvarets flytaktiske skole, Seleksjonssenteret og Baseforsvarstaktisk skole.

  • Kjevik avvikles gradvis frem til 2025.

  • Fremtiden til Luftforsvarets rekruttskole på Madla utenfor Stavanger skal utredes, men forblir som i dag inntil videre.