- Da jeg hørte jeg om nominasjonen tenkte jeg: Wow, enn at noen har nominert meg. Så fikk jeg høre at det var samboeren min, ler Hilde Kyllo.

Hun er en av fem finalister som kjemper om tittelen Årets unge bonde 2015. Og det er flere enn samboeren som liker 31-åringen. Folk fra hele Norge har vært med på å stemme fram Kyllo, blant 350 bønder, til finalen.

Konkurransen arrangeres for femte år på rad av Norges Bygdeungdomslag, McDonald's i Norge og Felleskjøpet Agri.

- Hvis jeg vinner vil det gjøre noe med den indre motivasjonen min, i tillegg til at det er fint å bli satt pris på og lagt merke til, sier Kyllo.

I 2013 ble Terje Uv, gitarist i Johndoe og The South, kåret til Årets unge bonde

Og i 2012 tok Per Magnus Værdal fra Inderøy hjem tittelen

Jaktet bonde

31-åringen er opprinnelig fra Skatval i Stjørdal kommune, men har bosatt seg på Høylandet. Bonden ble lokalkjendis i Namdalen gjennom deltakelsen i «Jakten på kjærligheten» på TV2, som frieren til sin nåværende samboer Jo Arne Kjøglum. De har to barn sammen, Peder (3) og Lotta (1), og bor på hjemgården til Kjøglum.

Selv om hun har bodd på gården siden 2009, er det kun det siste året at hun har vært mye i fjøset. Kyllo sier at hun fortsatt lærer.

- For ett og et halvt år siden bestemte vi at vi skulle bygge nytt fjøs. Da overhørte jeg hovedbonden, altså samboeren, si at vi måtte ha det så enkelt at til og med Hilde kunne stelle fjøset. Så da ble det automatisk foringsanlegg, sier hun og ler.

Andelsgårder lokker folk ut i åkeren. Selvdyrkede og økologiske grønnsaker fører til  ventelister for å få en plass i fellesskapet. (Pluss)

Sportsbonden

På gården driver de med melk- og kjøttproduksjon, men det er mye som kan kombineres med det å være bonde. Som for eksempel blogge, å gi ut en bakebok om adventsfristelser og å være treningsinstruktør.

- I 2011 innredet vi låven med en spinningsal og et styrketreningsrom. Dette var helt nytt på Høylandet og hølondingene gikk mann av huse. Etter et halvt år måtte vi utvide med garderober og en aerobicsal, forteller Kyllo.

Hun har bachelor i idrett, trening, fysisk aktivitet og helse fra Høgskolen i Sogn og Fjordane, og brenner for at folk skal holde seg i aktivitet. Ikke rart at hun også omtales som sportsbonden.

- Vi har fått til et skikkelig treningsstudio - i miniatyr - med mellom 80 og 100 medlemmer. Og det må vi være fornøyd med på Høylandet som har 1200 innbyggere, sier hun.

- Tjomer mye alene

Sju ganger hvert halvår samler hun bønder i Namdalen til treningssamlinger i regi av Fjellandbruket. Prosjektet kalles «Sprek og glad bonde».

- Bondehelsa har opptatt meg lenge. Bonden arbeider i mange ugunstige arbeidsstillinger som sliter på skuldre, knær og rygg. Dette er enkelt å forebygge og vi har et fokus på det under samlingene, forteller Kylllo.

I tillegg er den sosiale biten viktig ifølge bonden.

- Når vi møtes får vi diskutert utfordringer vi møter i hverdagen og fjøsproblemer. Det er veldig godt. Vi går jo og tjomer mye alene som bonde, sier hun.

I sommer var for øvrig Kyllo revyfestivalens ansikt utad, og frontet moroa ikledd grønn Felleskjøpet-kjole og sjokkrosa stiletthæler.

Ferietur til 20 000

Juryen, ledet av Andreas Viestad, skal plukke ut vinneren som kåres på Agroteknikk-messa på Lillestrøm 28. november.

- I en tid hvor landbruket er veldig presset er det utrolig inspirerende og viktig å se at det finnes så mange flotte ungdommer som satser på landbruket. De både viderefører den tradisjonen og viktige matproduksjonen vi har, og de tenker også nytt og viser at bondeyrket ikke må bli sett på som et rent produksjonsyrke. Vinneren i konkurransen må først og fremst være en kjempegod bonde, men også et godt eksempel som viser vei inn i fremtiden, sier Viestad.

I tillegg til heder og ære mottar vinnere 20 000 kroner til å dra på sin drømmereise, med avløser i inntil en uke.

- Om jeg vant kunne jeg tenkt meg å reise rundt i Norge, smake på lokal mat, oppleve og lære litt av mine kolleger. Det hadde vært artig, sier Hilde Kyllo.

Hilde Kyllo og Jo Arne Kjøglum ble i 2011 tildelt Askeladdprisen av Norges Bondelag.

Finalistene

Slik blir Hillde Kyllo (31) beskrevet:

Hun er 31 år og kvalifiserer både til tittelen årets unge bonde og årets sportsbonde. Hun har tilført bransjen glede og optimisme. I tillegg til å utnytte gårdens, og egne, ressurser til å drive et treningssenter, har hun vært med på stor bruksutbygging for melkeproduksjon. Hun har et smittende vesen og kan overbevise selv den mest negative om at norsk landbruk er i vinden som aldri før. Hun er også prosjektleder for Sprek og glad bonde satsningen i fjellandbruket. Her trener og engasjerer hun andre bønder og gir de troen på seg selv og yrket sitt, i et helsemessig perspektiv. Hun har også egen blogg på bondefroken.no og bringer tanker og opplevelser fra gårdslivet ut på nett. Slike unge bønder vil vi ha! Norge trenger kule bondejenter!

Bjarne Saltvik Faanes (30) fra Levanger beskrives slik:

Bjarne er 30 år, og med sin samboer bor han på gården Stavlo i Skogn, Nord-Trøndelag, sammen med sin lille datter. Der driver de med potet- og kornproduksjon. 1. januar 2011 tok Bjarne over gården, og har siden jobbet som heltidsgårdbruker. Han har alltid vært interessert i og vokst opp med gårdsdrifta. Siden overtakelsen har han vært opptatt av å delta på det som er av kurs, seminarer og messer som er relevant for dagens gårdsdrift. Bjarne har spisset produksjonen fra kjøttfe, potet, gulrot og korn til bare potet og korn, og har tredoblet potetproduksjonen, og økt kornproduksjonen. I dag driver han ca. 470 mål potet og ca. 500 mål korn, med har 3-4 deltidsansatte. Utenom gårdsdriften er Bjarne en aktiv og samfunnsengasjert familiefar. Han er aktiv i bondelaget, grendelaget og er styremedlem i Skogn senterparti, og har verv i HOFF og Nordgrønt. Bjarne har gjennom en årrekke hatt mange verv i Norges Bygdeungdomslag. På det som er av fritid liker han å være sammen med familie og venner.

Og det sies dette om Solmund Solstad fra Surnadal:

Solmund er 25 år og driver i dag hjemgården som han tok over etter sine foreldre i 2011, etter å ha forpakta en annen gård siden 2008, da han var 18 år gammel. Det meste av jorda han disponerer er leiejord, med kun 90 selveid daa av 490. Driftsgrunnlaget for gården er 300 vinterfora sauer og ca. 40 livkviger i året. Sauen er det Solmund trives best med. Han er også veldig fornøyd med det gode produsentmiljøet som er i Surnadal med mange unge bønder. Dette gir Solmund ekstra motivasjon i hverdagen. Han påpeker også at uten kjæresten Lisbeth, sine foreldre, søstre og et utall kammerater hadde han ikke vært der han er i dag.

De andre finalistene i Årets unge bonde 2015 er:

Mats Hegg Jacobsen (30) fra Tromsø og Kristin (26) og Kristoffer (29) Thonerud fra Spydeberg.

foto
Hilde Kyllo og Jo Arne Kjøglum ble i 2011 tildelt Askeladdprisen av Norges Bondelag. Foto: OVE MAGNE RIBSSKOG/NORGES BONDELAG