- Vi synes det er helt fantastisk at det er så mange som stiller opp i dag, og som synes at dette er en så viktig sak. Dette er et tog for alle som ikke blir hørt og alle som har det vondt.

Det sier Eva Sommer Hoel, mor til Line Sommer Hoel som nylig vant frem i en mobbesak mot Malvik kommune. Eva Sommer Hoel var en av de mange som gikk i fakkeltoget i Hommelvik. Også Lines søster, Mari, deltok, overveldet over den store oppslutningen denne kalde mandagskvelden.

- Vi er utrolig glad og takknemlig for all støtten vi har fått, og alt engasjementet som har vært blant folk i Malvik. Det betyr mye, sier Mari.

Takknemlig

Fakkeltoget ble arrangert av lokallaget for foreningen Voksne for barn, og kom i stand etter den mye omtalte mobbesaken i Malvik kommune. Line Sommer Hoel gikk til sak mot hjemkommunen etter tre år med mobbing i ungdomsskolen. Hun vant frem i Sør-Trøndelag tingrett, kommunen anket, men trakk senere anken. Dermed er Malvik kommune idømt erstatningsansvar overfor Line Sommer Hoel.

- Det har vært tøft. Men det som betyr mest nå, er at vi slipper en ny runde i retten. Line er utrolig lettet over det. Men hun er fortsatt syk, og det er tungt for henne å stable seg på beina igjen. Det vil ta lang tid, sier Mari.

Ordfører: Positivt og inspirerende

Midt inne i toget gikk også en rekke av Malviks politikere, deriblant ordfører Ingrid Aune (Ap). Hun var en av dem som først gikk for å anke saken mot Line Sommer Hoel, men som senere snudde.

Mandag kveld var hun glad for at så mange i kommunen gikk i tog mot mobbing.

- Dette synes jeg er positivt og inspirerende. Det er flott at så mange ønsker å ta tak i det sosiale arbeidet vi har foran oss, sier hun.

Etter at toget hadde gått en runde fra Bruket kulturhus og endt opp på Hommelvik ungdomsskole, holdt hun en appell hvor hun oppfordret alle til å ta tak mot mobbing.

- Den gangen da mange av oss voksne vokste opp, så var det i skolehverdagen de fikk det, de som ble plaget. Når de kom hjem, så fikk de fri. I dag lever vi i et samfunn hvor barn som blir mobbet aldri får fred. Når skoledagen tar slutt fortsetter hetsen og nedverdigelsen på Facebook eller på andre sosiale medier. Det gjør at samfunnsproblemet mobbing krever hele storsamfunnets engasjement og oppmerksomhet, sa Aune.

Hun trakk også frem mobbesaken fra kommunen:

- Vi har nettopp opplevd en sak i Malvik som har sine røtter 13 år tilbak i tid. Nå kan vi sammen se på hva vi kan gjøre i fremtiden. Vi må bruke oppmerksomheten og energien vi kjenner på i dag for å sørge for at arbeidet mot mobbing i Malvik blir enda bedre, sa ordføreren som mente det viktigste er å gjøre voksenpersonene istand til å se mobbing.

- Jeg tror dessverre at årsaken til at vi ikke tar tak tidlig, er at vi ikke skjønner hva som foregår, sa Aunet.

- I kommunestyret vet vi kanskje ikke nok om mobbing. Vi folkevalgte må gå foran som gode eksempler. Vi må bli bedre til å forstå hva mobbing i dag er for å bli en bedre skoleeier i fremtiden, sa Aune.

- Ta vare på alle sammen

Etter appellen sa hun følgende om hva kommunen kan lære av mobbesaken:

- Antimobbearbeidet består av mange enkeltsaker, men arbeidet må ikke handle om en enkelt sak, Arbeidet må vi fortsette hver eneste dag. Vi har mange barn i Malvik og vi skal ta vare på alle sammen. Det har vært flere mobbesaker media i det siste både her og andre steder, og jeg håper vi kan ta med oss det engasjemtet og den oppmerksomheten de sakene gir og bruke det positivt, sier Aune.

Leder for lokallaget av Voksne for barn, Inger Anne Kolsvik, var svært glad da hun gikk blant barn og voksne i fakkeltoget.

- Dette er flott. Jeg hadde håpet på god oppslutning, men dette er mer enn jeg forventet. Dette er en markering for alle som blir mobbet. Noen går til sak, andre lider i det stille, sier Kolsvik.

Foto: VEGARD EGGEN
Ordfører Ingrid Aune og flere andre politikere i Malvik deltok i markeringen. Foto: VEGARD EGGEN
-Jeg som ordfører skal gjøre mitt, og jeg håper at denne markeringen vil inspirere antimobbearbeidet både her i kommunen og i andre kommuner, sa ordfører Ingrid Aune (Ap) under fakkeltoget i Malvik mandag. Foto: VEGARD EGGEN