Hver tredje sexforbryter har fått redusert straff på grunn av sommel hos politi, påtalemyndighet eller/og domstol. Det viser Adresseavisens kartlegging av 224 dommer fra trønderske domstoler. 82 av 102 offer i vårt datamateriale var under 16 år da de ble utsatt for en sexforbrytelse.

Det får barneombud Anne Lindboe til å reagere sterkt.

- Min umiddelbare reaksjon er at det er opprørende lesning. Men det er dessverre ikke overraskende, sier hun til Adresseavisen.

- Må leve med vold og overgrep

Hun mener politiet og rettssystemet ikke har hatt god nok håndtering av vold og sedelighetssaker hvor barn er involvert.

- Det er alvorlig at systemet påfører barn stor belastning ved at sakene tar så lang tid. Det kan også være vanskelig at en overgriper får strafferabatt på grunn av dette. Det som bekymrer meg mest er at sommelet fører til at barn fortsetter å leve med pågående vold og overgrep. Når etterforskningen tar tid og man blant annet ikke får gått gjennom bevismateriale raskt nok, så kan det være barn som blir skadelidende, sier hun.

Lindboe synes det er svært tøft å tenke på at det finnes barn som blir utsatt for overgrep fordi etterforskningen tar for lang tid.

- At vi ikke klarer å avdekke slike overgrep så raskt som mulig er forferdelig. Vi vet at slike saker ikke er høyt nok prioritert, selv om det er den mest alvorlige kriminaliteten vi har i samfunnet.

Dette er de 74 sexforbryterne som har fått redusert straff etter sommel. Adresseavisen avslører hvilke saker som endte med straffereduksjon

- Ser bare toppen av isfjellet

Vold i nære relasjoner koster seks milliarder i året, ifølge utredninger som har blitt gjort, og Lindboe mener det ikke avspeiles i innsatsen på å etterforske slike saker.

- Her må alvoret og omfanget anerkjennes. Det har vært en eksplosjon i antallet anmeldelser hvor barn er utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Likevel viser forskning at langt flere rammes enn de som anmelder. Vi har bare sett toppen av isfjellet, sier hun.

Barneombudet har noen klare oppfatninger av hva som må til for at statistikken skal bli mindre dyster med tanke på unødvendig saksbehandlingstid i saker hvor det er unge fornærmede.

- I forbindelse med opprettelsen av de nye politidistriktene må det være obligatorisk å få på plass team som jobber spesifikt med slike type saker. Det fører til sterke fagmiljø, forklarer Lindboe.

LES MER (PLUSS): Hver tredje sexforbryter fikk lavere straff grunnet sommel

Får lite støtte fra ledelsen

Hun ønsker også at politiet får flere stillinger som kan holde tritt med eksplosjonen av anmeldelser innenfor dette saksfeltet. Hun peker også på at mange seksuelle overgrep etterlater digitale spor, og det er ekstremt viktig at politiet besitter det tekniske utstyret som trengs.

- Gode etterforskningsverktøy er essensielt for å avdekke mange av sakene, sier hun.

LES MER (PLUSS): Mannen som voldtok henne slapp å sone halve straffen

Adresseavisen har kartlagt kun trønderske domstoler, men Lindboe tror det er flere politidistrikt som trenger å prioritere saksfeltet høyere.

- Ledelsen i hvert politidistrikt må følge opp dette høyere. Vi ser forskjeller fra distrikt til distrikt. Man må finne en måte å måle hva hvert enkelt politidistrikt leverer på disse sakene, mener hun.

Jurister og etterforskere i politietaten har sagt til Barneombudet at de innimellom føler seg alene og har lite støtte fra ledelsen.

- Problemet er at annen type kriminalitet har høyere status og prioriteres mer av ledelsen i enkelte politidistrikt. Det er et paradoks med tanke på de personlige og samfunnsmessige konsekvensene slike saker har, sier Lindboe.

Justiskomitéleder Hadia Tajik mener det er helt uakseptabelt at alvorlige overgrepssaker blir liggende så lenge at det går på troverdigheten løs

- Sterkt beklagelig

Ifølge henne handler det hele om vilje.

- Det er ikke noe problem å få til dette, det er fullt mulig. Men det er helt avgjørende at hele systemet følger opp, sier hun.

Kripos ønsket ikke å besvare Adresseavisens henvendelser. Politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag politidistrikt har tidligere beklaget for de alvorlige funnene som ble avdekket i Adresseavisens kartlegging.

- Det er sterkt beklagelig, det er ikke noe annet å si. I enkelte saker er det nødvendig at det tar lang tid med etterforskningen, men vi er forpliktet til å gjøre alt vi kan for å bidra til at det ikke tar unødvendig lang tid, sa han til Adresseavisen.

Han fikk støtte fra kollegaen i nord.

- Det er klart at dette ikke er noe som bør skje, sa fungerende politimester Sigbjørn Bjerkem i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.