Sammen med utenriksminister Børge Brende (H) har hun besøkt den norske FN-kontingenten i Mali. Norwegian Tactical Airlift Detachement (Nortad) består av rundt 70 personer. Om lag 40 prosent av styrken kommer fra Ørland hovedflystasjon.

Adresseavisen snakket med Eriksen Søreide på telefon fredag på vei hjem til Norge. Hun understreker at Norges satsing i Mali er et viktig bidrag til innsatsen mot voldelig ekstremisme i sårbare stater. Mali ble i 2012 rammet av en politisk krise, og har gitt Europa store sikkerhets- og migrasjonspolitiske utfordringer.

Gjennomføre fredsavtalen

- Derfor er det viktig at Norge støtter opp om gjennomføringen av fredsavtalen fra juni 2015, som er en forutsetning for stabilitet og økonomisk utvikling, legger statsråden til.

Norge har siden januar bidratt med et C-130 Hercules transportfly til støtte for Minusma (Multidimensional integrated stabilization mission in Mali). Opprinnelig skulle styrken stå et halvår, men etter ønske fra FN blir den der til oktober/november. Mannskapene fra Ørland har ansvar for vakt og sikring ved Senou-flyplassen i Malis hovedstad Bamako. Det skjer en løpende utskifting av personellet.

Eriksen Søreide vedgår at slike oppdrag vil alltid innebære et element av risiko, men mannskapene gjør alt de kan for å eliminere mulige farer. De er god trent, tar godt vare på hverandre og gjør sine forholdsregler. Ved siden av Irak er Mali det største norske bidraget til FN i 2016 og kan bli et viktig norsk og vestlig innsatsområde i mange år fremover.

Uro og terrorangrep

Forholdene i Mali er komplekse og uoversiktlige. De siste årene har det vært mye uro og flere terrorangrep, først og fremst i Nord-Mali, men også i nabolandene. Korrupsjon, maktmisbruk, klimatiske forandringer og utfordringer er noen av årsakene til urolighetene.

FN har stort behov for transportfly i Mali. Derfor er det norske bidraget svært etterspurt og styrker Minusmas operative evne.

Hercules-flyet «Nanna» har så langt fraktet over 3300 passasjerer, mer enn 100 tonn med forsyninger og foretatt 11 medisinske evakueringer siden flyvningene startet i begynnelsen av februar, opplyser forsvarsministeren. Flyet har stor lastekapasitet og transporterer både drivstoff, personell og materiell på en trygg og rask måte.

- Avstandene i Mali er store. Transporten på landeveien kan ta flere dager og er risikofylt. Med fly kan transporten gjøres unna på et par timer. Flyet har evakuert FN-soldater som er blitt såret i terrorangrep, sier Eriksen Søreide og understreker at sikkerheten har første prioritet.

Kan bli forlenget

- Kan det bli aktuelt å forlenge engasjementet til Nortad?

- Vi får se hva FN etterspør, men det kan gjerne bli andre oppgaver FN ønsker vi skal bidra med som etterretning og analyse, sier forsvarsministeren. Allerede høsten 2013 var de fire første norske offiserene på plass i Mali. Frem til november 2015 bidro Norge med om lag 20 offiserer i FNS informasjons- og analysesenhet Asifu (All sources information unit).

Statsråden legger til at hun er stolt av soldatene og jobben de gjør i en region med både risiko og uroligheter. Mannskapene får svært gode skussmål fra FN. – For både meg og utenriksministeren var det veldig hyggelig å møte den norske kontingenten, sier Eriksen Søreide.

Møtte presidenten

Sammen med Børge Brende hadde hun torsdag flere politiske møter med Malis president, utenriksminister og forsvarsminister. De hadde også samtaler med Norges bistandspartnere, FN og sentrale ambassader, der bl.a. globale sikkerhetsutfordringer, migrasjon og utvikling sto på dagsorden.

FNs operasjon i Mali er et viktig bidrag for å støtte fredsprosessen og gjennomføre den inngåtte fredsavtalen. Ifølge Eriksen Søreide bidrar operasjonen også til å begrense handlingsrommet for islamistiske terrorgrupper og kriminelle nettverk. Geografisk avstand er ikke lenger det samme som trygghet. Negativ utvikling ett sted kan få konsekvenser langt unna. Hun synes det er bekymringsfullt at sikkerhetssituasjonen i Mali fremdeles er utfordrende og begrenser landets utvikling.

Utenriksminister Børge Brende fremholder at Mali er et av Norges sentrale land i utviklingspolitikken. Norge ønsker å være en langsiktig partner for fred, sikkerhet og utvikling i landet. Det er avgjørende at det internasjonale samfunnet bistår Mali både med humanitær støtte til akutte behov og med langsiktige tiltak for å løse de grunnleggende årsakene til krisen i landet.

På besøk: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide møtte sjefen for Nortad, Kurt Svensson, da hun denne uken besøkte den norske FN-styrken i Mali. Foto: Sgurd Tonning-Olsen, Forsvaret
Transportoppdrag: Gjennom FN bidrar det norske forsvaret med et C-130 transportfly i Mali. Onsdag og torsdag fikk kontingenten besøk av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende. Foto: Ann-Kristin Salbuvik, Forsvarsdepartementet
I Mali: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende i samtale med Malis president Ibrahim Boubacar Keitar under et besøk torsdag. Foto: Ann-Kristin Salbuvik, Forsvarsdepartmentet