På starten av 1900-tallet var nebbskate et vanlig skue i Trondheimsfjorden. Siden den gang har det blitt rapportert om færre og færre observasjoner, og i lang tid har fiskearten ikke vært å se. Det forteller førsteamanuensis og instituttleder Torkild Bakken ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Tidligere denne uka opplevde han å få en nebbskate i en fisketrål mens han var ute for å gjøre undersøkelser i felt med studenter fra linjen for marinbiologi ved NTNU.

- Jeg drister meg til å påstå at nesten ingen har sett en nebbskate her i området på mer enn 100 år, sier Bakken.

Vanligere sør i Europa

Funnet ble gjort utenfor Frøya, vest for Sistranda. Bakken tror nebbskaten må ha oppholdt seg i området, men at det er gjort få observasjoner fordi arten er så sjelden.

- Jeg vil ikke tro at den har vært borte, for så å komme tilbake. Men den er veldig sjelden, og skater kan være vanskelige å identifisere, så det kan være folk har oversett den dersom de faktisk har fått en slik i fangsten, sier Bakken.

Arten holder vanligvis til sør for Storbritannia. Han forteller at nebbskate er like uvanlig langs hele den norske kysten. Det finnes derimot et par andre skatearter, som kloskate og piggskate, som er vanlig i norsk farvann.

Sårbar art

Bakken forteller at en av grunnene til at sorten er så sjelden, er at den får veldig få unger om gangen.

- Det gjør nebbskaten særlig sårbar for fiske, både hvis det fiskes etter den og hvis den fås som bifangst.

Han sier at det ikke er fiskekvote på noen av skateartene, men at folk ofte opplever å få dem med som bifangst.

- Det er vanskelig å si så mye mer om arten ettersom vi ikke har så mye informasjon om den. Mye av det vi vet, kommer av materiale fra lenger sør i Europa, og vi vet derfor lite om biologien til nebbskate i våre farvann.

Han påpeker at Havforskningsinstituttet har gjort truffet på noen tilfeller de senere årene.

- Men alt i alt er nebbskate en unikt sjelden fiskeart å komme over i vårt område.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Den sjeldne fisken som ble funnet var 40 cm lang. En nebbskate kan bli opptil en meter lang. Foto: Torkild Bakken, NTNU Vitenskapsmuseet