Tidligere ble båter gjerne kalt opp etter kvinner. Den store gjengangeren i dag er fuglenavn, ifølge en liste utarbeidet av If og Småbåtregistret. På topp både i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Norge generelt, er Svanen.

Daglig leder i Trondheim båtforening, Jan Terje Strømsnes, har ikke bemerket seg at fuglenavn har blitt spesielt vanlig på båter. Men kvinnenavn har lenge vært en markant trend blant båteiere.

- Tidligere har det vært tradisjon å kalle opp båten etter kona si. Det var ofte mannen som skulle ha båt, så det var kanskje et forsøk på en blidgjørende gest, sier han.

Trøndere skiller seg ikke fra resten av landet

Lista viser at flere fuglenavn er populære blant båteiere i Trøndelag, og både Skarven, Måken og Terna figurerer på minst en av topp 5-listene. Lista inkluderer også et par kvinnenavn, som Elise. Listene over de fem mest populære båtnavnene i Trøndelag skiller seg i liten grad fra den nasjonale lista.

Fra humor til helgener

I dag ser Strømsnes en mye større variasjon i båtnavn.

- Det er alt fra Kosta Plenty til Kari. Mange finner på litt snedige navn, sier Strømsnes.

Selv om tradisjonen tilsa det før, må ikke båtene kalles opp etter kvinner. Mange båter kalles for eksempel opp etter stedsnavn eller skytsengler.

- Kanskje de tror at de seiler tryggere da.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter