Han markerer seg også sterkt i samfunnsdebatten, blant annet med sine advarsler rundt atomvåpen og utviklingen av kunstig intelligens.

Stephen Hawkings Facebook-side

Hawking lider av en uhelbredelig nevromotorisk sykdom, han er helt lam og kommuniserer med omverden via bevegelser i kjeven som en datamaskin gjør om til skrift og tale. Hawkings fantastiske liv ble portrettert i filmen «The Theory about Everything» som kom i 2015.

Stephen William Hawking, født 8. januar 1942 i Oxford. Fra 1980 har han vært professor ved Cambridge University fra 1980. Hawking var 20 år da han ble rammet av en uhelbredelig og progressiv nevromotorisk sykdom. Han fullførte studiene, og har med bistand fra sin hustru, medarbeidere og studenter likevel klart å formidle verdifulle ideer og utforme nye teorier av stor betydning innen sine felt.

Hans arbeidsområder har vært rom – tid-teorien og spesielt de anomalier i rom – tid som er kjent som singulariteter. Siden 1970 har hans viktigste undersøkelser omfattet gravitasjonskollaps og egenskapene ved sorte hull. Hans senere arbeider går ut på å formulere en enhetlig teori for gravitasjonsteori og kvanteteori.

Hawking har skrevet en rekke populærvitenskapelige bøker, han er fortsatt meget aktiv og hans siste bidrag er en app med forklaringer rundt universets tilblivelse. Han har mottatt en rekke høythengende priser. På grunn av sitt handikap må han til enhver tid ha hjelpere rundt seg, når han reiser er det utelukkende med privatfly.

(Kilde: Store Norske Leksikon)