20. mai legger britiske Jonathan Dunnett (43) ut på sitt livs lengste reise. Han skal seile rundt hele den europeiske kysten, fra den russiske grensa i nord til Russlands grense til Ukraina i sør.

Dunnett planlegger å bruke nesten to år på reisen som er omtrent 1500 mil lang. Ifølge ham selv vil han bli den første personen som fullfører en slik seilas.

Besøkte Agdenes

For ikke lenge siden tok Dunnett seg en pust i bakken på den nordligste delen av Agdenes. Da fikk han sove over på ei hytte i to netter av Håvard Christensen.

- Da vi møtte ham ved stranda kom vi løpende imot ham med en Guinness-øl, sier Carlo Kriesi, som er stipendiat ved NTNU.

Ifølge Kriesi var Dunnett synlig medtatt etter å ha seilt 100 kilometer på bare én dag.

Hei Dunnett, hvor er du nå?

- Jeg er faktisk ikke helt sikker, jeg vet jeg er på en liten øy. Du må nesten se på GPS-sporeren min på nettstedet mitt, sier han på telefon.

Rett sør for inngangen til Sognefjorden, noen mil nord for grensa til Hordaland, reparerer Dunnett seilbrettet sitt. Det er vindstille nå, og ikke så mye å gjøre.

- Jeg reparerer og tørker utstyret når været er slik. Ellers oppdaterer jeg bloggen min og informerer folk om hvordan jeg har det.

Brettet på 3,8 meter med to beholdere for forsyninger og utstyr er alt han har med seg. Så lett reiser han at det kun er snakk om 15 til 20 kilo i dem.

Får hjelp

56 nordmenn har ifølge ham nå sagt seg villig til å bidra med overnatting, en varm dusj eller nye forsyninger.

- Det fantastiske med internett er at det har muliggjort denne reisen. Jeg reiser nå med et minimalt budsjett og nesten ingen finansiering.

- Så nå er det noen steder jeg vet jeg kan få støtte. Det gjør reisen til mer enn en nådeløs fysisk prøvelse, sier Dunnett.

Ifølge ham er nordmenn noe sky, en ikke ukjent merkelapp fra besøkende, men:

- Jeg har møtt utrolig mye vennlighet her i Norge, både av den spontane og planlagte sorten.

«Graduation blues»

Dunnett fullførte en bachelorgrad på seks år. Han hadde festet hardt og hadde lite arbeidserfaring å vise til.

Da han var ferdig sto han på bar bakke.

Han begynte å jobbe for en hurtigmatkjede og var deprimert. Etter hvert jobbet Dunnett frivillig for en krisetelefon og miljøarbeider på et senter for psykisk helse.

Han studerte deltid mot en psykologgrad, men ble desillusjonert.

Vindseiling

I 2014 har han jobbet i 15 år som seilbrett-instruktør på øya Menorca. Øya som ligger øst for Spania og er nabo til den større og mer kjente feriedestinasjonen Mallorca.

Han er ute av slumpen fra 20-årene. I 2015 blir han den første personen til å seile rundt England uten et hjelpeteam på sjøen. Turen tar 98 dager.

Nå er han to måneder inni den toårige reisen rundt Europa.

- Jeg gjør dette fordi jeg hadde denne ideen som jeg ikke kunne legge ifra meg, hvis ikke ville jeg angret hele livet. Samtidig har jeg en større grunn. Vi lever på en liten planet. Å seile hele Europa vil vise at verden ikke er stor nok til å klare seg selv, sier Dunnett.

Han mener reisen kan vise oss at vi alle er sammen om dette, at vi må beskytte jorden.

Styrt av været

For å vindseile effektivt må været være passe bra. Det må være vind, men ikke for store bølger. Nå er det store spørsmålet om han klarer å komme til Middelhavet før vinterstormene begynner.

Om bølgene blir for store kan det være vanskelig, og farlig, å ta seg inn til land. Spesielt er dette et problem for strekningen mellom Portugal og Spania.

Feirer: Jonathan Dunnett seilte 100 kilometer på dagen han nådde Agdenes. Fra venstre: Håvard Christensen, Jonathan Dunnett, Carlo Kriesi. Foto: Carlo Kriesi, Adresseavisen
Agdenes: Jonathan Dunnett har seilt i nesten to måneder når han besøker Trøndelag. Foto: Carlo Kriesi, Privat