Soldater med våpen ble fredag ettermiddag observert inne på kjøpesenteret Magneten i Levanger. Det synes ikke senterleder Lars Heirsaunet noe om.

- Soldater med våpen har ingenting på et kjøpesenter å gjøre. Det er ikke ønskelig for vår del. Jeg synes ikke det passer seg. Jeg regner med at de er her på sin fritid, og da er det ingen grunn til at de skal ha med seg våpen, sier Heirsaunet til Adresseavisen.

Rundt 15 000 deltakere fra 14 land deltar de neste ukene i forsvarsøvelsen «Cold Response» i Trøndelag. De aktuelle soldatene var norske og antakelig en del av øvelsen.

MER FRA FORSVARSØVELSEN: - Etter helgen er det «krig» i Trondheimsfjorden

- Trent til å bære våpen

Oberstløytnant Aleksander Jankov, som er talsmann for «Cold Response», sier dette om væpnede soldater inne på kjøpesenteret:

- Alle våre soldater er trent til å bære våpen og å ta vare på sitt eget våpen hele tiden. Det tryggeste for alle er at den enkelte soldat har kontroll på våpenet sitt hele tiden.

Han minner om at «Cold Response» er en stor øvelse:

- At det dukker opp soldater med våpen, håper vi ikke kommer overraskende på folk. Men vi har respekt for at dette ikke er et vanlig innslag i by- og gatemiljøet. Dette er også litt av hensikten med å ha slike øvelser på ulike steder i landet: Folk skal bli mer vant til å se dette i sitt lokalmiljø. Dette er det norske forsvaret, og de tar vare på folk som bor her.

MER FRA FORSVARØVELSEN: Her gikk det galt for det svenske forsvaret

Oppfordrer til å vise skjønn

På spørsmål om soldatene skulle gått inn på kjøpesenteret med våpen, svarer han følgende:

- Jeg kan ikke uttale meg om det spesifikt, for jeg kjenner ikke til det konkrete tilfellet. Men folk kan forvente å se soldater med våpen i både butikker og bymiljø, sier Jankov, og legger til:

- De aller fleste av våre soldater bor og trener til daglig i områder hvor det å se soldater med våpen er en vanlig del av hverdagen. Men vi skal vi ta opp internt og oppfordre til at det går an å vise skjønn når man må oppsøke store kjøpesentre eller andre steder hvor det er mye folk, om det da ikke er i strid med det oppdraget de er ute og løser.

MER FRA FORSVARØVELSEN: Ubåt ved Munkholmen - ikke i ferd med å gå på grunn

Vekter avviste soldater

Senterleder Lars Heirsaunet ved Magneten i Levanger har også tidligere fått melding om soldater med våpen inne på senteret. Forrige lørdag hadde en vekter reagert da soldater var på vei inn med gevær på ryggen.

Vekteren varslet soldatene om at de ikke var ønsket på kjøpesenteret.

- De fikk beskjed om å gå ut av senteret. Jeg mener vekteren reagerte helt riktig. Vi har en streng våpenlov i Norge,og det har vært mye diskusjon rundt bevæpning av politiet. Derfor virker det merkelig at soldater kan gå rundt med våpen på et slik senter, sier Heirsaunet, som ikke kjenner til episoden fredag.

MER FRA FORSVARSØVELSEN: Disse veiene bør du unngå i helgen

Ikke fått kundereaksjoner

På spørsmål om han har fått reaksjoner fra kunder, svarer han følgende:

- Nei, vi har ikke fått det. Vi tror ikke at folk blir redde, for alle skjønner vel at dette er ufarlig. Men vi synes bare ikke dette er passende på et senter. Det blir som om en annen arbeider skulle ha med seg verktøyet sitt på handletur, sier Heirsaunet, som legger til:

- Soldater er hjertelig velkommen til å handle hos oss, men uten våpen.

MER FRA FORSVARSØVELSEN: Amerikansk militærlastebil i grøfta

foto
Magneten kjøpesenter på Levanger har flere ganger i det siste hatt besøk av bevæpnede soldater. Foto: LEIF ARNE HOLME