En valgdeltakelse på 29,1 prosent i Hemne er lite å skryte av, men det er uansett et klart flertall for å slå seg sammen med Snillfjord, Halsa og Aure:

- Så lav deltakelse er et signal fra folket om at de ikke bryr seg. Men jeg er glad for at det er flertall for sammenslåing, sier ordfører Odd Jarle Svanem (Sp) i Hemne mandag kveld.

Aure-ordfører Ingunn Oldervik Golmen (Sp) kan melde at folket hennes er uinteressert i Hemne:

- Vi er ikke ferdig med opptellingen ennå, men det er et svært klart flertall for å bestå som egen kommune. Det ser ut som om valgdeltakelsen blir høy, sier Oldervik Golmen.

Eldre vil ha sammenslåing

De yngste velgerne ønsker å beholde Hemne som egen kommune. De som er litt eldre vil ha sammenslåing med Aure, Halsa og Snillfjord.

Karen Bjørnholm fra Aure, Kotryna Nordby og Lisa Marie Aa fra Hemne er elever på den videregående skolen og har valglokalet i Hemnehallen vegg i vegg. Alle tre stemmer mot kommunesammenslåing og vil beholde kommunen sin som den er.

For den gamle langrennshelten Ove Aunli kommer folkeavstemningen mer overraskende. Men når han får tenkt seg om, bestemmer han seg for å stemme. Han tror Hemne er best tjent med å slå seg sammen med Snillfjord og nordmørskommunene Halsa og Aure.

Mange alternativer

Det er folkeavstemning om kommunesammenslåing. Hemne, Aure, Halsa og Snillfjord kan bli slått sammen til en kommune. Men spørsmålet blir behandlet ulikt i de fire kommunene.

I Hemne har folk to valg: For eller mot kommunesammenslåing. I Aure er det tre alternativer: stå alene, slå seg sammen med Hemne, Halsa og Snillfjord eller Kristiansund, Averøy, Gjemnes, Tingvoll og Halsa. Halsa har enda et alternativ der folk også skal stemme over om de vil slå seg sammen med Surnadal og Rindal.

Også Snillfjord har mange alternativ. Kommunen kan bli delt, og folk der blir spurt i en innbyggerundersøkelse. Alternativene er sammenslåing med orkdalsregionen, Hemne eller Hitra. Det eneste som er sikkert er at ingenting er avgjort etter dagens folkeavstemninger. Etter dette skal kommunestyrene si sin mening. Deretter skal fylkesmannen si sitt før Stortinget avgjør i 2017.

Spent på resultatet hos de andre

Ordfører Odd Jarle Svanem (Sp) i Hemne har vært veldig spent på resultatene av dagens folkeavstemninger, ikke minst i de andre kommunene. Han bekrefter at andre undersøkelser har vist at de yngste gjerne vil beholde kommunen som den er.

Selv stemmer han for sammenslåing.

- Vi er fire veldig like kommuner geografisk. Vi har fjorder, kysten og havbruksnæring. De fire kommunene er én bo- handels og arbeidsregion, sier Svanem og viser til store arbeidsplasser der folk jobber i en kommune og bor i en annen. Hemne har smelteverket Wacker Holla og Aure har Tjeldbergodden.

Men Svanem slår fast at det ikke vil være noen tragedie for Hemne å fortsette som en selvstendig kommune.

- På kommunebarometeret ligger vi på 24. plass i Norge. Det betyr at Hemne er en god kommune å bo i.

Sammenslåing bra for næringslivet

På kafeen på butikksenteret treffer vi Jorulf Gumdal. Han har 25 år bak seg i kommunestyret for Arbeiderpartiet og er fremdeles engasjert.

- Jeg har stemt for sammenslåing og håper inderlig at vi ikke blir stående alene. Men det som er mest spennende, er hva som skjer dersom de andre kommunene sier nei.

Gumdal frykter at Hemne kan bli presset inn i orkdalsalternativet.

- Da blir Hemne en utkant, mens vi beholder kommunesenteret på Kyrksæterøra dersom vi slår oss sammen med Halsa, Aure og Snillfjord.

Jorulf Gumdal tror det vil bety vekst for næringsliv og handel og gjør sitt beste for å overbevise Ove Aunli, som i dag driver sportsbutikken, i at det er best å bli sentrum i en større distriktskommune.

Ungdommen sier nei

Mens de voksne sier nei, tror ungdommen på selvstendighet. To bor i Hemne, den tredje i Aure kommune, på den andre siden av fylkesgrensa.

- Jeg stemmer nei til kommunesammenslåing, sier Karen Bjørnholm. Hun vil at Aure skal stå alene.

- Fordi jeg vil at Aure skal være en egen kommune. Men jeg vil heller at Aure skal slå seg sammen med Hemne enn med Kristiansund, sier hun.

Kotryna Nordby og Lisa Marie Aa har begge stemmerett i Hemne. De er hemnværinger og vil fortsette med det.

- Jeg syns at Hemne skal være Hemne. Det blir rart å bli slått sammen med andre, sier Lisa Marie Aa.

- Jeg er stolt av å være hemnværing og vil at vi skal fortsette å være egen kommune, sier Kotryna Nordby.

Alle tre syns det er viktig å stemme og med det vise at ungdom har meninger.

Sammenslåing bra for næringslivet: Tidligere arbeiderpartipolitiker Jorulf Gumdal (t.v.) overbeviser den tidligere langrennsløperen og nå butikkdriver Ove Aunli om at sammenslåing med Halsa, Aure og Snillfjord vil være bra for Kyrksæterøra. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
For sammenslåing: Ordfører Odd Jarle Svanem (Sp) tror på en litt større distriktskommune ved kysten. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Det stemmes i Hemne: Spørsmålet der er ja eller nei til kommunesammenslåing. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Dette blir kommunehuset: Dersom det blir noe av kommunesammenslåingen mellom Hemne, Halsa, Aure og Snillfjord fortsetter Kyrksæterøra som kommunesenter. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Valglokale i Hemnehallen Foto: jens petter søraa, Adresseavisen