Levanger kommune får sterk kritikk fra fylkeslegen etter at en 47 år gammel bruker av et botilbud i kommunen døde under en organisert tur til Skordalsvola i mai.

Det skriver Trønder-Avisa i sin papirutgave fredag.

- Manglende internrutiner, prosedyrer og mangelfull styring gjør at vi har kommet fram til at det er en betydelig fare for at lignende hendelser kan skje igjen. Kommunen må gjøre noe for å minske denne risikoen for svikt, sier fylkeslege Marit Kverkild til Trønder-Avisa.

Over hundre lette

En stor leteaksjon, der over 130 personer var involvert, ble igangsatt da mannen forsvant fra turfølget han var en del av. Mannen bodde ved et bofellesskap i Levanger kommune, og det var disse som var ansvarlig for turen.

Ifølge tilsynsrapporten, som Trønder-Avisa gjengir deler av, oppsto et strekk i gruppa på minst 150 meter. Terrenget gjorde det umulig å se alle i turfølget, og cirka 400 meter fra toppen oppdaget man at én person hadde forsvunnet fra følget. Etter leting i nærområdet ble politiet umiddelbart varslet.

Det var to ansatte fra kommunen med på turen.

Mangler rutiner

Fylkeslegen mener kommunen håndterte situasjonen korrekt da den først hadde oppstått, og viser til tidlig varsling av politi og pårørende. De kritiserer imidlertid flere punkter. Blant annet handler det om kommunens vurderinger knyttet til bemanning knyttet opp mot aktiviteten, manglende kjennskap til prosedyrer og manglende struktur for informasjonsutveskling.

Det er ikke funnet svikt i tjenesteytelsen.

- Vi vil jobbe hardt og raskt for å bedre rutinene, sier kommunalsjef for helse i Levanger kommune, Jon Ketil Vongraven.