- Jeg har aldri sett knoppsvane på trøndelagskysten før. De var veldig fine. De spiste opp et helt brød og var ikke aggressive, sier Svein Nic. Norberg.

Han knipset bilde av de flotte fuglene på Kyrksæterøra. Georg Bangjord i Statens naturoppsyn sier at knoppsvanen på Kyrksæterøra stammer fra svaner som har blitt satt ut på Nordmøre av mennesker.

Deretter har noen par etablert seg i Hemne, Snillfjord, Åfjord. Til sammen er det nå fire til fem par i Sør-Trøndelag. Det er derimot ikke en ønsket utvikling at knoppsvanen finner seg til rette i fylket.

Utkonkurrerer andre

- Selv om den er en pen fugl så er den en fremmed fugl i dette området. Den konkurrerer ut andre andefugler i området der den hekker fordi den jager de andre fuglene bort, sier Bangjord.

- Det er opp til forvaltningen om det skal gjøres grep slik at de ikke formerer seg videre i Trøndelag, fortsetter han.

- Kan angripe barn

Knoppsvanen er ikke bare aggressive mot andre fugler, men kan også være aggressiv mot mennesker, spesielt når den har unger.

- Den kan gå til angrep på barn. Den slår med vingeknokene. Det er nesten som å bli slått med en slegge, og den er så sterk at den kan brekke beinet til en voksen, advarer Bangjord.