Tirsdag kl 14.22 rullet Sommertoget inn på perrongen i Hommelvik. I den forbindelse var det mye liv og røre på stasjonen, og mange skuelystne tok turen for å få med seg både innspilling, underholdning og amerikanske biler. Det er nemlig ikke bare tog som inntok tettstedet, men også det årlige amcar-treffet med flere imponerende amerikanske doninger.

Her kan du se flere bilder fra folkelivet i Hommelvik

- Er jo kjempestemning

Jan Inge Larsen fra Hommelvik tok turen til sentrum sammen med datteren Siv Emilie (3) og onkelbarnet Mathias (8). Når vi treffer på dem står de ved en av bodene på Rådhusplassen og hører på lokalbandet «Påsans».

- Vi har tatt turen fordi vi er fra Hommelvik, og pleier å være her fjerde juli på grunn av amcar-treffet. Da er det folkeliv her i vika. Det klaffet bra med Sommertoget dette året, det er jo kjempestemning, forteller han.

Siv Emilie (8) er med pappa for å oppleve folkelivet i Hommelvik. Foto: Mariann Dybdahl

Han og familien har vært innom to ganger på samme dag, kun avbrutt av en rask middag hjemme.

- Vi kom hit først når toget kom, så spiste vi middag og dro ned igjen etterpå. Det er kjempeartig at det skjer noe på småplassene, ingen tvil om det. Det har blitt en heldag her nede, så drar vi nok hjem igjen når det sier stopp, sier han og kikker på treåringen i vogna, sier han.

Selv om været har vært ustabilt gjennom dagen, bryr han seg ikke nevneverdig om det.

- Vi har vært litt uheldig med været i dag. Historisk sett har det alltid vært finvær hver 4.juli i Hommelvik, men det gjør da ikke noe når det er så mye liv læll, sier Larsen.

Vil komme på TV

Julie Veisetaune, Malin Aavik og Kim Odin Solvang har tatt på seg felleskjøpdressen for anledningen, og har også laget et skilt.

- Vi har kledd oss slik fordi vi kommer fra Ytteråsen, og det er jo litt på bygda da, sier Aavik.

- Så vi går nå med merkeklær, sier Solvang og ler.

Vennegjengen avslører at de hadde en agenda bak dagens klesvalg, og at det har vært planlagt i godt og vel en uke.

- Vi håper å komme på TV, sier Veisetaune.

Følg med på Adresseavisens reportasjeserie «Fra Rindal til Bindal»

Synes bilene er kule

Pappa Morten Sveås er i sentrum sammen med Teodor (10) og Alise (7) for å se på Sommertoget og  Amcar-treffet.

- Når det falt på samme dagen var det perfekt, forteller Sveås.

Alise (7) og Teodor (10) koste seg i Hommelvik. Teodor var spesielt opptatt av amcar-bilene på stedet. Foto: Mariann Dybdahl

Teodor synes det er stilig å få sett Sommertoget live, men er kanskje mest interessert i amcar-bilene på stedet.

- Jeg synes de er kule og jeg liker dem fordi de har sterke motorer, forteller han.

-  Det er veldig spennende å dra litt rundt omkring å se på kameraene og opplegget rundt, forteller pappa Morten.

- Verdiløst uten lokal deltakelse

Programlederne for NRKs Sommertog i Hommelvik er Hans Olav Brenner og Jenny Skalvan. Brenner forteller at det har vært en overveldende tur så langt.

- Det er en veldig spesiell opplevelse å komme inn på disse stasjonene og se at det står veldig masse mennesker klare til å delta i kommunikasjonen og dialogen med oss. Dette prosjektet er verdiløst uten den lokale deltakelsen, forteller Brenner.

Programlederne Jenny Skavlan og Hans Olav Brenner smakte på lokalbakst under sendingen. Foto: Mariann Dybdahl

Han synes alltid at det er gøy å komme til nye steder, og har også rukket å få sett store deler av Hommelvik før innspillingen startet.

- Det var faktisk en fyr som lånte meg en sykkel slik at jeg skulle rekke det. Så det synes jeg er veldig moro, å få lære å kjenne et sted i ekspressfart, forteller han.

Sperret av kjørefelt

Olav Bidtnes jobber i Malvik kommune og er trafikk- og sikkerhetsansvarlig for arrangementene denne dagen. Han synes det har kommet mye folk til Hommelvik denne dagen.

- Vi er veldig fornøyd med publikumstilstrømmingen, det ser ut som at folk koser seg.

Tonje Elise Vang tok med seg Chico, som er en grå Jako, til stasjonen. - Han skal være med på festival neste helg, forteller hun. Foto: Mariann Dybdahl

Bidtnes forteller at de på forhånd har jobbet mye med sikkerheten rundt arrangementet, og at de har hatt et godt samarbeid med politi, brannvesen og Statens vegvesen gjennom planleggingen. En utfordring gikk blant annet på fylkesveien som går gjennom sentrum.

- Vi fikk tillatelse fra Statens vegvesen til å sperre av ett felt gjennom sentrum, og dermed fikk vi et større publikumsområde med god avskjerming mellom publikum og trafikken. Så vi er fornøyd med det opplegget, at vi har klart å holde trafikk og publikum godt avskilt. Det førte heller ikke til noen trafikale problemer, sier Bidtnes.