Utbrudd av lungebetennelse og viruset munnskurv er hovedårsakene til at så mange kalver døde i 2015. På sikt betyr det dårlige året lite for bestanden, mener myndighetene.

Fødes 70-80 kalver i år

- Det lever over 100 kyr på Dovrefjell, så produksjonen av kalver er god. Når kalvingen starter i begynnelsen av mai blir det født 70-80 moskus, slik at bestanden når ca. 300, sier seniorrådgiver Tord Bretten i Statens naturoppsyn (SNO) i en pressemelding.

SNO er Miljødirektoratets feltapparat og har nylig gjennomført en telling sammen med Oppdal Bygdealmenning og fjellstyrene i Lesja og Dovre. Den viser at det lever minst 220 dyr på Dovrefjell nå, mot minst 240 dyr i fjor. Av disse er det minimum 106 voksne kyr, 21 dyr født i 2015 og 36 voksne okser.

Påkjørt av toget

I fjor ble dobbelt så mange moskus som vanlig påkjørt og drept av toget. Trolig skyldes det en uvanlig sen vår, som førte til at stort sett alle dyrene trakk ned fra fjellet. 26 av dyrene som ble registrert i 2015 døde før tellinga i 2016. Vanligvis klarer man ikke å fange opp all avgang, så den reelle avgangen er trolig noe høyere.

For å få et mål på produksjonen, ble antall kalver telt sist juli. Tellingen viste at ca. 70 kalver var født i 2015. Bestanden ble gjennomgått på nytt i september, i forbindelse med utbrudd av lungebetennelse på kalv. Da var det ca. 50 igjen. Veterinærinstituttet undersøkte flere av de døde kalvene.

- Siden det store utbruddet av lungebetennelse i 2012, forårsaket av en mycoplasma-bakterie som forekommer hos sau, har vi hvert år påvist denne sjukdommen hos kalver, sier seniorforsker Kjell Handeland ved Veterinærinstituttet.

21 kalver igjen

- Fra januar har vi registrert et utbrudd av munnskurv og flere kalver er funnet døde eller har blitt avlivet. Da vi gjennomførte tellingen i månedsskiftet mars-april registrerte vi 21 kalver, forteller Bretten.

Ut fra registreringer de senere årene vil antakelig en del kalver dø som følge av lungebetennelse utover sensommeren og høsten. Det er også grunn til å anta at munnskurv ikke vil slå ut, siden viruset har brutt ut mer eller mindre stabilt hvert fjerde år. Etter all sannsynlighet vil derfor 2016-årgangen blir sterkere enn 2015-årgangen.