- Vi håper vi kan gjøre et sprang innen forskningen på Alzheimer, sier Edvard Moser.

Kavli-instituttet har tatt initiativ til å etablere et forskningsmiljø i Trondheim med fokus på Alzheimers sykdom og andre sykdommer som bryter ned hjernen. En gruppe på 40 forskere fra Kavliinstituttet, NTNU, St. Olavs Hospital har møttes med sikte på å danne et miljø. Forskningsmiljøet spenner fra grunnleggende forskning i laboratoriet til diagnose og behandling av pasienter i klinikk.

LES OGSÅ (PLUSS): Thon-penger til Alzheimer-forskning

Braathen-penger

- Vi er i gang med å rekruttere folk som kan styrke oss på dette området, sier Menno Witter, som leder gruppen ved Kavliinstituttet som jobber med alzheimerforskning.

- Vi har fått midler gjennom den store pengegaven fra Pauline Braathen og fra Kavlistiftelsen, men trenger mer finansiering for å få til et kraftfullt initiativ. Ved Kavliinstituttet driver vi forskning for å forstå årsaken til Alzheimers, men senteret skal spenne fra grunnforskning i laboratoriet til diagnose og behandling. Alzheimer er sykdom som rammer mange og koster samfunnet store summer.

Har troen

- Det forskes mye på Alzheimer verden over, hva kan et senter i Trondheim bidra med?

- Jeg tror absolutt vi kan bidra. Nobelprisen viser at ting kan skje også i Trondheim. Vi har et godt universitetssykehus, vi har sterk kompetanse på medisinsk teknologi og høy ekspertise om hjernesystemer ved Kavliinstituttet. Det som trengs er gode forskere og sterk motivasjon. Jeg tror vi er i god posisjon til å bidra, sier Menno Witter.

Evard Moser understreker at etablering av et slikt senter rettet mot sykdommer kommer i tillegg til grunnforskningen som foregår ved Kavliinstituttet.