Mandag formiddag stirret Hanne Fossum tilfeldigvis ut av vinduet da hun fikk øye på noe som beveget seg utenfor strandlinja til foreldrenes hus i Børsa.

- Jeg trodde det var en flokk med niser, for det har vi sett tidligere. Men finnene hadde bra størrelse, og da jeg zoomet inn med kameraet, skjønte jeg at det måtte være spekkhoggere, sier hun.

Ved å google spekkhoggere på internett fikk hun bekreftelse på mistanken. Den hvite flekken som er så karakteristisk avslørte at Fossum hadde sett flere individ av den største delfinarten.

Verken hun eller faren Harald Egil Fossum har sett spekkhoggere i Gaulosen før.

- Det var veldig artig å få med seg noe sånt. Jeg bor vanligvis i Oslo, men var på besøk med datteren min, forteller hun.

Den fire måneder gamle datteren lå og sov da spekkhoggerne svømte forbi, og gikk glipp av de fem majestetiske dyrene som tydelig koste seg i vårsola.

- De svømte sakte forbi mens de pustet og peset. Vi hørte lyden godt da vi åpnet vinduene. På det nærmeste var de omtrent 40 meter fra land. Det så ut som de koste seg, og rullet rundt i vannet, sier hun.

foto
Fem spekkhoggere svømte bedagelig i retning Viggja. Foto: HANNE FOSSUM
foto
Hanne måtte forsikre seg om at det var spekkhogger hun hadde sett. Foto: HANNE FOSSUM