Etter en rekke gruppemøter kunne Ørland kommunestyre i formiddag enstemmig vedta reguleringsplanen for Ørland hovedflystasjonen. Etterpå var mange usikre på hva de klappet for.

Sjelden enstemmighet

Det er sjelden kost at politikerne i Ørland er helt enige om et viktig spørsmål. Men så var også saken så viktig at den vil prege Ørland kommunen i tiår fremover.

Både ordfører Hallgeir Grøntvedt, varaordfører Knut Ring og opposisjonsleder Torhild Aarbergsbotten kunne smile etter en lang dags ferd mot enighet.

– Det er fantastisk bra at vi kan være enige om en så viktig sak. Vi ønsker den nye flybasen hjertelig velkommen, sa ordfører Hallgeir Grøntvedt etter det historiske vedtaket.

Les mer: Støyofre får erstatning

Mange gruppemøter

Ingen kan nemlig huske sist det var et enstemmig vedtak om en viktig sak i kommunestyret i Ørland.

Etter tre runder med gruppemøter på samme sak, trodde de fleste at planen ville bli enstemmig vedtatt. Men Knut Ring ville fortsatt ha med et nærmiljøanlegg ved Brekstadfjæra.

Les mer: Takeoff Ørland (pluss)

Det fikk koalisjonspartner Finn Olav Odde til å be om et nytt gruppemøte med innstendig bønn om at kommunen burde fremstå som samlet i denne saken.

Blir trolig overprøvd

Dermed var det endelig klart for å vedta planen som Forsvarsbygg allerede har kommet med innsigelser mot. Kommunens skjerpede krav til støynivå vil ikke bli godtatt av Forsvarsbygg, og derfor havner saken uansett hos statsråd Jan Tore Sanner i kommunaldepartementet.

Enigheten fra Ørlands side var likevel viktig for å signalisere utad at kommunen står samlet bak kravet om blant annet ny skole og ny gang- og sykkelvei.

Usikre på vedtaket

Det må også komme på plass en nærmiljøanlegg som avbøtende tiltak for at våtmarksområdet ved Grandefjæra blir sterkt berørt av den økte støyen når de nye kampflyene kommer.

Les mer: Sanner avgjør flystøybråket

Etter vedtaket var det imidlertid flere i kommunestyret som ikke helt visste hva de hadde stemt for til slutt ettersom forslagene hadde blitt endret mange ganger i løpet av møtet. Blant annet var det uklarheter både i forhold til nærmiljøområdet og tiltak for de støyberørte.

Enig omsider. De kunne smile opposisjonsleder Torhild Aarbersbotten, varaordfører Knut Ring og ordfører Hallgeir Grøntvedt etter mange gruppemøter. Det ble et sjeldent omforent vedtak i Ørland på kampflybasen.