- Det som skjer her er viktig for beredskapen vår. Jeg har pekt på vedlikeholdsetterslepet i flere år, men vi har ikke hatt ressurser til å gjøre noe med det før nå, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Etter år med manglende vedlikehold sitter plutselig pengene løst. Bare i år skal det brukes 87 millioner kroner på å hente inn vedlikeholdsetterslep på Hæren og Heimevernets materiell. Aller først ut er vertslandsstøttebataljonen på Værnes.

God dag på jobben. Jon Halvorsen fra FLO er en av mange som jobber med å overhale vertslandsstøttebataljonens materiell på Værnes.

Kraftsamler på Værnes

På et lite jorde inne på Værnes garnison venter nå rekke på rekke av slitte Mercedes-feltvogner på full overhaling. Litt lenger borte, nesten ute på flystripa, står rekke på rekke av grønnmalte Scania-lastebiler som er blitt pusset opp, eller skal bli det. Bak oss ruller beltevogn etter beltevogn inn i den gigantisk Hangar 3, som for anledningen er forvandlet til verksted. Personell fra FLO og forsvarets verksteder flere steder i landet jobber side om side med sivile underleverandører inne på garnisonsområdet. Blant underleverandørene er Dekkmann, Scania Norge og innherredsfirmaet Ritek, som nylig signerte en ny rammeavtale med FLO på vedlikehold verdt inntil 15 millioner kroner årlig i inntil fire år.

Viktig for beredskapen. - Vi har prioritert soldatene i utlandet og store øvelser, fremfor vedlikehold, så dette er viktig for beredskapen vår, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

26 millioner på Værnes

Bare på Værnes skal det i år brukes 16000 arbeidstimer og 26 millioner kroner på gigantjobben med å sette i stand hundrevis av kjøretøy som tilhører vertslandsstøttebataljonen, avdelingen som skal støtte allierte styrker når de opererer i Norge. En avdeling som av flere fremheves som spesielt viktig for beredskapen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) snakker om at mye av pengene som ble tilført forsvarsbudsjettet gjennom langtidsplanene i år brukes til vedlikehold og å etterfylle beredskapslager.

Glad for å være i gang. En smilende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier vedlikeholdsetterslepet vil være rettet opp innen 2020. Hun skryter av innsatsen fra forsvarets personell og sivile underleverandører.

- Det er ingen som ser dette, men det er utrolig viktig. I løpet av 2020 er målet å ta inne hele vedlikeholdsetterslepet, sier ministeren. Hun snakker om det gode samarbeidet med lokale og nasjonale underleverandører.

Gigantvedlikeholdsjobben er organisert som tre sekvenser med øvelser, den første nå, den neste i juni, og den siste i siste kvartal i år.

Fant finsk samarbeidspartner

I går fikk ministeren og forsvarssjefen også se bevis på at nordisk forsvarssamarbeid faktisk nytter. Mens store prestisjeprosjekter som artilleriprosjektet Archer, felles helikopterkjøp og innkjøp av lastebiler, har strandet, har FLO i det stille inngått et samarbeid om reservedeler med det finske forsvaret. Derfor sitter også en finsk offiser i staben som styrer vedlikeholdsløftet på Værnes. Sjef for FLO, Petter Jansen, skryter av samarbeidet.

- De har en måte å gjøre ting på som er lik vår og 60 prosent av materiellparken er lik. Den finske forsvarssjefen var tidligere sjef for deres logistikkavdeling, så vi har fått til et kjempegodt samarbeid, sier Jansen.