Fredag, lørdag og søndag i forrige uke slo lommetyver til mot flere personer i Trondheim. Ut fra måten de gjennomførte sin kriminelle virksomhet på, mener politiet at det dreier seg om to grupper av kriminelle - trolig av utenlandsk opprinnelse.

Etterforsker Øyvind Jørgensen ved Sentrum politistasjon i Trondheim, opplyser at den ene gruppen gikk etter lommebøker som er lette å stjele. De oprererte i Midtbyen i Trondheim, og de fornærmede var på restauranter og utesteder da de ble rammet. Tyvene tok lommebøkene ut fra folks jakker, mens plaggene hang på stolrygger.

Her slo lommetyvene til

Dette er er de registrerte tyveriene, som politiet nå undersøker om kan ha en sammenheng:

  • Fredag i forrige uke ca. klokken 17.00 på Byhaven: Tyveri av lommebok.

  • Fredag i forrige uke ca. klokken 20.45 ved Egon Søndre gate: Tyveri av lommebok.

  • Fredag i forrige uke ca. klokken 21.50 ved Egon Prinsens gate: Tyveri av lommebok.

  • Lørdag i forrige uke ca. klokken 19.30 ved Bare blåbær på Solsiden: Tyveri av lommebok.

  • Søndag i forrige uke mellom klokken 15.00 og 16.00 ved Fru Schøller i Dronningens gate: Tyveri av lommebok.

Har overvåkningsbilder

I etterkant at tyveriene har gjerningspersonene forsøkt å ta ut penger med de stjålne bankkortene i minibanker i Trondheim. En av de fornærmede opplevde å få kontoen tappet for 15 000 kroner.

Ved hjelp av videoovervåkning har etterforskerne knyttet tyveriene på Egon i Søndre gate og på Bare blåbær til samme person - en mann som prøver å ta ut penger i to ulike minibanker etter lommetyveriene.

- Vi har beskrivelse av en person med blå skjorte, sort jakke, dongeribukse og med briller. Fra videobildene fra minibankene kan vi se at han også har sorte sko med hvit såle samt at han bruker en hatt. Han er pent kledd, men hatten og brillene han har på seg når han er avbildet, kan være for å tildekke utseendet sitt, sier Jørgensen, og legger til:

- Vi er interessert i observasjoner av denne personen og ønsker at folk som har sett eller ser personen kontakter politiet på telefon 02800. Folk som har blitt frastjålet lommeboken etter lignende modus ber vi om at kontakter politiet så raskt som mulig for å inngi anmeldelse, sier han.

Politiet utelukker ikke at denne mannen, og eventuelt medhjelpere, fortsatt kan bedrive aktiviteten sin i Trondheim. Det har nemlig kommet nye lommetyveri-anmeldelser denne uken. Etterforskerne har imidlertid foreløpig ikke kunne bekrefte at det dreier seg om samme gruppering av kriminelle som står bak.

- Vi ønsker å oppfordre folk til å ha kontroll på verdisakene sine når de besøker restauranter eller andre offentlige steder, sier Jørgensen.

Jørgensen jobber i MVK-gruppa ved Sentrum politistasjon. MVK er forkortelsen for mobile vinningskriminelle, og kriminalitet begått av tilreisende, utenlandske vinningsforbrytere er gruppens hovedfokus å avdekke og forebygge.

Pin-snapping

Den andre gruppen av lommetyver, som trondheimspolitiet mener har operert i Sør-Trøndelag den siste tiden, har en litt annen modus. De gjennomfører såkalt pinkode-snapping på forhånd, det vil si at de observerer når de fornærmede taster pinkoden sin i forbindelse med handling. Etterpå skjer lommetyveri av lommebok eller bankkort med påfølgende uttak eller forsøk på uttak i minibank.

foto
Tiller: Dette overvåkningsbildet er hentet fra Rema 1000 på Tiller, og politiet mistenker denne mannen for å ha ha vært involvert i et tyveriforsøk fredag i forrige uke.

Hilde Gustafson, også hun etterforsker ved MVK-gruppa, opplyser at politiet til nå er kjent med tre episoder som de mener den andre grupperingen har vært involvert i.

Løp fra stedet

  • Fredag i forrige uke ca. klokken 11.15 ved Malviksenteret: Den fornærmede hadde vært og handlet, da vedkommende ble kontaktet av en mann som viste frem et kart og spurte om hjelp til å finne veien. Samtidig som dette skjedde ble lommeboken, som lå i bilen, stjålet. Det er tatt ut 10 000 kroner fra fornærmedes konto i etterkant av tyveriet.

  • Fredag i forrige uke ca. klokken 13.30 ved Migosenteret Selsbakk: Den fornærmede ble kontaktet utenfor hjemmet sitt etter handel. Gjerningspersonen hjalp fornærmede med å holde døren til oppgangen, og på samme tid ble lommebok stjålet fra fornærmedes veske. Lommeboken ble senere gjenfunnet i nærområdet, men bankkort manglet. Video er sikret fra Migosenteret. Den viser at en mann observerte mens fornærmede slo sin pinkode. Vedkommendes konto er ikke tappet, men det er mistanke om at det er forsøkt tatt ut penger.

foto
Pin-snapping: Dette overvåkningsbildet er hentet fra Migosenteret, og politiet mistenkter at denne mannen sto bak og observerte da den fornærmede i saken tastet pin-koden sin under handling fredag i forrige uke. Den fornærmede ble senere frastjålet lommeboken sin. Mannen var først iført en sixpence-hatt, men denne ble tatt av inne i butikken.
  • Fredag i forrige uke ca. klokken 16.15 ved Rema 1000 Tiller: Dette var et tyveriforsøk. Fornærmede hadde handlet på Rema, og i det fornærmede gikk bort fra bilen for å sette fra seg handlevognen, åpner en av gjerningspersonene fornærmedes bildør der vesken sto på innsiden. En annen kunde så hva som var i ferd med å skje, og avverger tyveriet. Gjerningspersonene løp deretter fra stedet.

Flere kan være rammet

Politiet mistenker at minst to menn utgjør denne grupperingen. Den ene blir beskrevet som over 170 cm. høy. Han har sydlandsk/østeuropeisk utseende og snakker gebrokken engelsk. Han har vært iført sixpence, men er også observert uten hatten. Den andre personen beskrives som stor og kraftig. Han har vært iført caps med forkortelsen til New York Yankees påskrevet, opplyser Gustafson.

foto
Vil ha tips: Her er et overvåkningsbilde av samme mann som ved Rema Tiller, men dette bildet ble fanget av kameraet ved Migo-senteret fredag i forrige uke. Mannen mistenkes av politiet for å ha vært delaktig i et påfølgende lommetyveri. Politiet vil gjerne ha tips i saken.

- Politiet mistenker at det kan være flere fornærmede som har vært utsatt for denne grupperingen. Dersom noen har blitt frastjålet lommebok eller bankkort, har vært utsatt for tyveriforsøk av denne grupperingen eller har opplysninger/observasjoner - ta kontakt med politiet i Trondheim, sier hun.

Folk som har informasjon om lommetyveriene kan også benytte MVK-gruppens mailadresse mvk.stpd@politiet.no.