Adresseavisen forteller i dag historien om seks år gamle Elyud og moren Selemawit Amanuel Issack (37), som druknet utenfor Rhodos mandag i forrige uke. Bildet av den lille gutten med selburoser på lua er blitt et symbol på flyktningetragedien i Middelhavet.

Sendte kistene hjem

Onkelen reiste i forrige uke fra Hitra til Athen for å identifisere søsteren og nevøen, og sørge for at kistene ble sendt til Asmara.

- Jeg måtte gjøre det, sa han om den vanskelige prosessen.

Kistene vil etter planen komme til Asmara på fredag. Selv kunne han ikke følge kistene hjem, da han risikerer fengsling, i verste fall livet, ved retur. Ifølge Yonas sin kamerat Filimon G. Tedros kostet frakten av kistene rundt 5000 euro.

Da lokalsamfunnet i forrige uke ble kjent med at en av deres egne hadde mistet slektninger i tragedien, tok Frivilligsentralens leder Eldbjørg Broholm initiativ til en innsamlingsaksjon for at Yonas kunne komme seg til Athen.

Slår ring rundt Yonas

Først da hun så bildet av den lille gutten på adressa.no i går, skjønte Broholm hvem Yonas var onkelen til.

- Åh, vet du, jeg ble helt iskald. Det er klart dette har gått inn på oss fra før, men å se det sterke bildet og få vite at han var Yonas sin nevø… Det var sterkt å lese historien, sier Broholm til adressa.no.

- Hvor mye har dere fått inn?

- Det har kommet inn litt over 30.000 kroner fra privatpersoner.  I tillegg har flere bedrifter startet kronerulling. Vi håper å få dekket utgiftene hans. Politikerne har også sagt at de vil stille opp, sier Broholm.

Ordføreren: - Nært

Hitra-rådmann Laila Eide Hjertø sier det kommunale apparatet er satt i gang slik at de kan følge opp Issack hvis han trenger det.

- Vi må ha omsorg for ham på best mulig måte. Politikerne har også sagt at de er villig til å bidra. Ordføreren har bedt kommunen ta stilling til økonomisk hjelp for å få sendt hjem levninger etter søsteren og nevøen hans, dersom ikke frivilligheten får inn nok penger, sier Hjertø.

Saken skal opp i formannskapet på tirsdag.

Ordføreren: Kommet oss nært

Ordfører Ole Laurits Haugen sier han har bedt om en nærmere orientering av saken da.

- Min umiddelbare tanke var at det er kommet oss ganske nært, når onkelen er en av våre innbyggere, sier han til adressa.no.

- Du kjenner på at det ikke lenger er stor avstand fra oss og til den tragedien som pågår i Middelhavet. Her er det små unger som mister livet og onkelen bor her.

Kommentar (Adressa Pluss): Når katastrofen i Middelhavet får et ansikt

- Vi tror det er så langt unna, så blir det tettere på. Vi må bry oss litt mer om hverandre. Det viser saken her, sier Eldbjørg Broholm. Her med Yonas sin kamerat Biniam Sultan på Hitra i dag. Foto: Rune Eian/ Hitra-Frøya
Hitra-ordfører Ole Laurits Haugen sier kommunen vil følge opp Yonas.