Flygingen skjedde fra Lockheed Martins anlegg i Fort Worth Texas. Bak spakene satt flyprodusentens testpilot Bill Gigliotti.

Testflygingen skjedde langt tidligere enn forventet og det var det andre norske flyet, AM-2, med serienummer 5088, som ble første norske F-35-fly i lufta, skriver kampflyprogrammet i en pressemelding.

Takeoff-tidspunkt var 17.05 norsk tid tirsdag.

- Viktig bekreftelse

Flyet er et av fire som vil bli stasjonert ved Luke Air Force base ved Phoenix i Arizona, i USA, og brukt til å utdanne norske jagerflypiloter.

- De første norske flyene leveres til både riktig pris og tid. Gårsdagens testflyging viser at programmet er i rute, og er en viktig bekreftelse å få før Stortinget nå skal ta stilling til neste runde i anskaffelsen av F-35, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i pressemeldingen fra kampflyprogrammet.

- Flere av de andre kjøperne av F-35 ser for seg en mer glidende overgang fra dagens fly til F-35. Vi har ikke mulighet til det da dagens F-16 er i ferd med å nå slutten på sin levetid. Selv om den norske anskaffelsen av F-35 også vil vare i nesten ti år til, så vil det nå skje svært mye på kort tid. Vi går inn i en ny og spennende fase frem til at F-35 begynner å løse oppdrag her hjemme i 2019, sier generalmajor Morten Klever, programdirektør i det norske kampflyprogrammet.

Blir i USA

Til sammen varte testflygingen i 1 time og 32 minutter. Målet var å teste at motor og styresystemer.

For bare to uker siden ble det første norske F-35-flyet, AM-1, rullet ut og presentert for presse og inviterte gjester under en stor høytidelighet ved Lockheed Martins anlegg i Fort Worth i Texas.  Da var også Adresseavisen tilstede.

De neste ukene skal begge de to første norske flyene gjennom en rekke slike testflyginger før de formelt overleveres til Norge og i november flyttes til Luke Air Force Base.

Først det femte norske flyet som produseres skal etter planen til Norge. De første F-35-flyene skal etter planen ankomme Norge og stasjoneres ved Ørland hovedflystasjon fra september 2017.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

foto
foto
Dette bildet viser første gang et norsk F-35-fly tar av fra rullebanen ved flyprodusenten Lockheed Martins anlegg i Fort Worth i Texas. Foto: Lockheed Martin