Dette er imidlertid forsvarerne uenige i.

Mandag startet straffesaken mot den 27 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drept kameraten Råger Holte med over 100 bajonettstikk natt til eller på morgenen tirsdag 24. januar.

Mannen har innrømmet å ha vært hjemme hos 38-åringen på Ler i Melhus fra søndag til tirsdag morgen, men hevder at Holte levde da han forlot boligen i 08.00-tiden. Han nektet straffskyld for drap i retten.

Overvåkningsbilde

I innledningsforedraget, som varte i et par timer, gikk statsadvokat Per Morten Schjetne kronologisk gjennom dagene før og etter bajonettdrapet på Ler. Han presenterte bevegelsene til både avdøde og tiltalte og dokumenterte blant annet når 27-åringen sendte sms-meldinger og ringte ulike personer. Han brukte også en del tid på å presentere hvilke klær tiltalte hadde på seg i dagene før og etter Holte ble funnet drept i sin kommunale bolig.

Schjetne viste i den forbindelse frem to bilder av tiltalte. Det ene var fanget av et overvåkningskamera på en butikk på kvelden søndag 22. januar, mens det andre ble tatt av politiet etter at 27-åringen var pågrepet og siktet for ugjerningen 25. januar.

- Ullgenseren som tiltalte har på seg - en grå Ulvang-genser størrelse large, mener påtalemyndigheten er den samme som han har på seg når han blir pågrepet. Hvorfor genseren har krympet? Det blir et bevistema, konstaterte Schjetne i retten.

- Familien har flere lignende gensere

- Statsadvokaten mener at din klient skal ha vasket denne genseren på høy varme etter at han skal ha drept Holte?

- Ja, det er slik jeg også har forstått problemstillingen. Men familien til min klient har hatt flere slike gensere, så han kan ha tatt på seg en annen genser mellom disse to tidspunktene, sier advokat Arve Opdahl, som forsvarer den drapstiltalte sammen med advokat Christian Wiig.

Forsvareren opplyser videre at genseren skal legges frem for retten senere under straffesaken.

- Da får vi se på størrelsesmerket og samtidig undersøke om den er tovet som følge av vask, sier Opdahl.

Forsvareren gjør det også klart at klesplagget blir et tema når seksjonssjef Bente Mevåg fra Seksjon for rettsgenetikk ved Oslo universitetssykehus skal vitne som sakkyndig rundt DNA-spor.

- Et spørsmål til henne blir blant annet om det er nok med en vanlig vask for å fjerne biologiske spor fra en genser, sier Opdahl.

Dødstidspunkt er sentralt i saken

På tampen av sitt innledningsforedrag opplyste Schjetne at det sentrale bevistemaet i straffesaken - etter hans syn - er dødstidspunktet.

For å kunne tidfeste dødstidspunktet har politiet fått gjennomført en analyse av den dreptes øyevæske ved Oslo universitetssykehus. Målinger av væske fra øynene kan angi dødstidspunkt, og analyserapporten konkluderer med at døden inntraff på natten til eller tidlig morgen tirsdag 24. januar. Analysen er beregnet ut fra omgivelsestemperatur.

Forsvarer Opdahl har i flere fengslingsmøter hevdet at denne rapporten kan tolkes på en annen måte og ikke utelukker at Holte kan ha dødd etter at den tiltalte klienten forlot boligen. Sammen med medforsvarer Wiig, har han før rettssaken fått oppnevnt rettsmedisiner Bjørnar Olaisen, tidligere leder av Rettsmedisinsk institutt, som sakkyndig, for å vurdere dødstidspunktet.

La frem innhold i ny rapport

Schjetne redegjorde på tampen av innledningsforedraget om innholdet i Olaisens uttalelse, hvor det konkluderes med at døden må ha inntruffet i perioden fra mandag 23. januar klokken 22.00, frem til sen ettermiddag tirsdag.

Forsvarer Opdahl, mener at Olaisens uttalelse gir et langt større tidsrom for når drapet kan ha skjedd, enn det påtalemyndigheten legger til grunn.

- Dette vil være sentralt for rettens vurdering, sier Opdahl.

Det var også Schjetne klar på i innledningsforedraget:

- Påtalemyndigheten har konkludert med at drapet skjedde natt til tirsdag 24. januar eller på morgenen. Vi legger ikke inn en åpning for at tiltalte drepte Holte på et senere tidspunkt. Det betyr at hvis retten kommer fram til at dødstidspunktet er etter klokken 08.00 tirsdag 24. januar, så skal NN (navnet på tiltalte journ.anm.) frifinnes. Er retten overbevist om at drapet skjedde før klokken 08.00, da skal han dømmes. Det var ingen flere til stede denne natten, det har tiltalte selv sagt, sa Schjetne.

Ville ikke forklare seg

Etter statsadvokatens innledningsforedrag, fikk den tiltalte 27-åringen spørsmål om han ville forklare seg. Det ville han ikke.

- Jeg mener jeg har sagt så mye i politiavhør, forklarte melhusmannen.

Statsadvokat Schjetne var ikke forberedt på dette.

- Det var helt nytt at han ikke vil avgi forklaring. Dette innebærer at samtlige politiavhør må leses opp for retten, sa Schjetne, noe han deretter startet med.

Statsadvokaten skal lese opp innholdet i totalt fem avhør - rundt 116 sider. Han ble ikke ferdig mandag, og kommer til å fortsette på rettssakens dag to.

Påtalemyndigheten mener den drapstiltalte melhusmannen kjøpte en flaske tøymykner like etter klokken 22.02 tirsdag kveld, to minutter etter stengetid. I to av avhørene som Schjetne leste opp var temaet blant annet tiltaltes klær og hans vaskerutiner. 27-åringen ga uttrykk for at han skjønte lite av disse klesspørsmålene fra avhøreren.

Fortalte om «viking-kamp»

Den tiltalte mannen har i både avhør, og i en av sine forklaringer i retten, erkjent å ha slåss med Holte natt til tirsdag 24. januar. Mye av spørsmålsstillingen i avhørene som Schjetne rakk å lese opp mandag, dreide seg om denne «viking-kampen», som tiltalte kalte dette.

Han hevdet i to avhør at Holte slo ham med både et askebeger, en tallerken, en klappstol samt med det som lignet på en 70-tallsradio. Til avhøreren forklarte 27-åringen at bakgrunnen for slåsskampen var et ønske fra avdøde, som var åpent homofil, om at de skulle «ligge i sengen og kose». Dette var imidlertid ikke «hans stil». Da tiltalte motsatte seg dette endte det med slåsskamp, fortalte 27-åringen. Han fortalte også at slike kamper hadde han og Holte hatt flere ganger: «Det er ikke første gangen vi tar en tallerken og slår hverandre i hodet», sa han i det ene avhøret som ble lest opp. Tiltalte husket imidlertid ikke om han hadde forsvart seg selv denne natten. Han var imidlertid klar på at Holte var «helt i live» da han dro fra boligen i 08.00-tiden på morgenen.

Her er en tegning av den kommunale boligen som Råger Holte bodde i på Ler i Melhus. 38-åringen ble funnet drept i stua av en telemontør som skulle installere internett hos ham 25. januar. Foto: Politiet
Her er statsadvokat Per Morten Schjetne (t.v.) og en av den drapstiltaltes forsvarere Arve Opdahl under drapssakens dag én. Det er satt av en måned til saken i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen