Norges nye kampfly har en prislapp på 67,9 milliarder kroner og vil bli en bærebjelke i Norges forsvar. Men bærebjelken vil kollapse i løpet av få minutter i en militær konflikt med Russland, sier NUPI-forsker Ståle Ulriksen til Klassekampen.

– Om NATO kommer i en konflikt med Russland, så vil russerne gå inn i Norge som et defensivt tiltak. I en slik situasjon vil de slå ut Ørland raskt, sier Ulriksen.

LES MER OG SE VIDEO: Her flyr Norges nye kampfly for første gang

Denne uken publiserte utenriksforskeren en analyse av Forsvarssjefens fagmilitære råd. Der kommer han med følgende skrekkscenario.

«Med dagens luftvern vil en enslig ubåt med kryssermissiler enkelt kunne 'mette' og bryte gjennom forsvaret og utslette det nye fine jagerflyvåpenet fullstendig. En investering på 70– 80 milliarder vil altså kunne ødelegges med én enkelt salve».

– Det er økonomien som styrer slike avgjørelser, ikke sikkerhetspolitiske betraktninger, sier Ulriksen, som mener det ville vært en langt bedre idé å spre flyene utover flere baser, samt finne andre løsninger enn hangarer.

I artikkelen minner Ulriksen om at Forsvaret på 1990-tallet la ned et stort antall kystfort fordi de var sårbare for moderne presisjonsvåpen. Han argumenterer med at disse kystfortene var bygd i fjell og langt mer robuste enn dagens flybaser.

– At en stat føler den trenger et så stort antall svært dyre kampfly og likevel mener at det er hensiktsmessig å bygge en fredsbase for å huse dem, er både inkonsekvent og hasardiøst, skriver han.

I desember kom kampflyene i fokus av helt andre grunner. Da ble det nemlig laget kampflypepperkaker, noe flere mente var usmakelig.

De nye norske F-35-flyene vil være sårbare på Ørland, mener forsker. Foto: RICHARD SAGEN