Læreren, som tidligere jobbet ved en skole i Sør-Trøndelag, lastet ned minst 4800 overgrepsbilder av barn og 23 videoer i perioden mellom 2001 og juni 2015, da politiet slo til som følge av opprullingen av den såkalte overgrepsbildesaken.

Onsdag la læreren kortene på bordet da han møtte i Sør-Trøndelag tingrett. Mannen, som er i 30-årene, ble dømt til fem måneders ubetinget fengsel i tråd med aktor Jørgen Aunets straffeforslag.

Tilståelse ga mildere straff

- Det som skiller denne saken fra mange av de andre i dette sakskomplekset, er at siktede hadde mange poseringsbilder og ikke grove overgrepsbiler av barn. Dette gjenspeiles i straffutmålingen, forklarer politiadvokat Aunet ved Trøndelag politidistrikt.

Tingretten fant det straffskjerpende at læreren har delt overgrepsbilder via chatting og at han tok bilder av sin egen datter i badekaret.

«Siktede har ved sine handlinger bidratt til å opprettholde/vedlikeholde et marked for denne typen materiale», heter det i dommen.

Lærerens uforbeholdne tilståelse gir ham to måneders strafferabatt, ifølge dommen.

Chattet om overgrep mot eget barn

Pågripelsen av læreren fikk nasjonal oppmerksomhet i fjor. I det første fengslingsmøtet kom det frem at mannen skal ha diskutert overgrep mot datteren på nettet.

- Hvor langt er du villig til å la meg gå?

Dette spørsmålet skal en annen av de siktede (50) i sakskomplekset ha stilt læreren.

- De diskuterte frem og tilbake hvordan de kunne bruke datteren for at 50-åringen skulle bli tilfredsstilt, sa politiadvokat Heidi Melø ved Trøndelag politidistrikt da læreren ble fremstilt for varetekt i retten.

Etter at 34-åringen skal ha fått spørsmålet fra 50-åringen om hvor langt han var villig til å la ham gå med jenta, skal læreren blant annet ha sagt at datteren fortsatt var et bleiebarn, og at det derfor måtte være noen begrensninger.

Læreren ble konfrontert med disse påstandene under fengslingsmøtet, og erkjente da at gjengivelsen av chattingen mellom de to var riktig.

- Men jeg har aldri tenkt at det skal skje i virkeligheten, sa han.

- Det handlet bare om chatting fra min side, la han til.

Barn under 12 år og ned til spedbarnsalder

Også en annen mann siktet i overgrepsbildesaken møtte i tingretten onsdag. Mannen i 50-årene erkjente straffskyld for å ha oppbevart minst 20 000 overgrepsbilder av barn samt filmer med en total varighet på nærmere 58 timer. I retten forklarte mannen at han holdt det for sannsynlig at det var «grovt materiale», ifølge dommen, som siterer følgende fra mannens politiforklaring:

«Han erkjenner at det dreier seg om svært grovt materiale der de fleste barna som blir misbrukt er under 12 år og ned til spedbarnsalder».

Ifølge dommen pågikk forholdet fra 2013 til 19. januar 2016. Retten legger til grunn at siktede ikke videreformidlet materialet til andre, og at han ikke betalte for det.

På grunn av den store mengden og «ekstreme grovheten i materialet» mener dommeren at en straff på rundt ett års fengsel ville ha vært riktig. Den uforbeholdne tilståelsen gir imidlertid mannen strafferabatt. Han dømmes derfor til fengsel i ti måneder.

Adresseavisen har tidligere skrevet at mannen ble pågrepet etter at Trøndelag politidistrikt fikk oversendt informasjon fra Kripos.

- Jeg har aldri hatt ønske om å begå overgrep, sa mannen under fengslingsmøtet i februar.

- Men du er klar over at dette er ulovlig? spurte sorenskriver Knut Almaas.

- Ja, jeg innser at det er helt forferdelig det jeg har holdt på med. Jeg vil gjerne be om å få snakke med psykolog så raskt som mulig, sa mannen.