Grensen for hva vi tør å gjøre forflytter seg. Nakenbilder på mms er mer vanlig enn før, og ungdommer synes ikke det er noe å være flau over. NTNU-forsker Berit Skog mener det er på grunn av realityseriene.

- Normene for hva man kan gjøre er i ferd med å endre seg. Ungdom har andre normer nå enn tidligere. Det har blitt mindre skummelt å sende disse tingene, sier hun til Dagbladet.

Legalisering

Mobilforskeren tror at fenomenet skyldes at «andre gjør det».

- Men når bildene først er sendt, er de tilgjengelige for alle. De kan bli videreformidlet overalt, og blir delt innad i vennegjengen, sier Skog.

Sex-trakasserer kjendiser

Til ukebladet Se og Hør forteller flere kjendiser at de blir trakkasert med sexbilder og videoer som ukjente prakker på dem via mobilen.

Mona Grudt sier at hun får mms-er som er langt fra hyggelige.

- Uten at jeg skal gå nærmere i detalj. Slike meldinger sletter jeg med en gang. Heldigvis har jeg hemmelig nummer, så jeg er ikke så veldig plaget, sier Grudt til Se og Hør.

Sportsjournalist Davy Watne forteller at han får grisebilder og modell Kathrine Sørland sier hun har fått bilde av en manns edlere deler.

Adrenalin på mms

Film, tv og realityserier har også vært med på å forskyve teknologiske grenser. Folk får kjappere og enklere tilgang til informasjon.

Når 20 tv-kameraer tar opp hva som skjer i Big Brother huset for så å legge det ut på nettet, hvorfor ikke gjøre det samme selv?

- Bildene utfyller de grove sms-ene. Bilde og tekst står sterkere sammen, sier Lin Prøitz som er forsker ved Universitetet i Oslo.

- Vi blir høye på oss selv. Og når bildene bare blir grovere og grovere går det bare en vei. Dette skjer i en flørt hvor adrenalinet og spenningen flyter, sier Prøitz til Dagbladet.

Størst i Skandinavia

Tall fra Post- og teletilsynet (PT) viser at nordmenn bruker mobilen mest i Skandinavia.

Norske mobilkunder snakker gjennomsnittlig 25 minutter per uke, mens danskene og svenskene snakker i henholdsvis 23 og 20 minutter.

Danskene skriver 23 SMS per uke, nordmenn skriver 17, mens svenskene nøyer seg med fire.

Oversikten viser også at Norge har flest mobilabonnement i forhold til antall innbyggere.

Berit Skog sier realityseriene forflytter vår oppfatning av hva som er greit å vise andre på mms. Foto: AGNETHE WEISSER
Mona Grudt bruker å slette meldinger hun får fra ukjente. Foto: BIRGER RINGSETH