- Dessverre er jeg blitt vant til dette, sier saueeier Torstein Tøndel til Adresseavisen.

Siden 2012 har han hatt sauene på innmarksbeite for å minske tap på grunn av rovdyrangrep. Likevel har han dokumentert et tap på om lag 10 prosent hittil i år.

- Det var så store tap at det ble uholdbart å ha sauene i utmark. Jeg trodde kanskje jeg fikk ha dem i fred på innmark, men hvis det fortsetter med så høyt rovdyrtrykk må jeg finne noe annet å gjøre. Det er ikke et alternativ å ha sauene inne i fjøset hele året, sier Tøndel, som mener det felles for lite rovdyr i området.

Ifølge Avisa Sør-Trøndelag har sju av åtte utmarksbønder flyttet dyrene til innmark i Agdenes de siste årene.

Ikke første gang

Rovviltkontakt Geir Håvar Ingdal i Statens Naturoppsyn (SNO) reiste til stedet hvor sauene var funnet i 13-tiden mandag og kunne bekrefte at det var en gaupe som hadde vært på ferde.

- Dette har skjedd i det samme området flere ganger i sommer, opplyser han.

Det er gitt fellingstillatelse på gaupe i det samme området tidligere i sommer, uten at dyret er blitt funnet. Nå har Fylkesmannen gitt et lokalt jaktlag grønt lys for å ta opp igjen letingen etter det som muligens er det samme dyret.

Ingdal sier det ikke er unormalt at rovdyr angriper på innmark. Sauene som ble funnet mandag lå om lag 200 meter fra bebyggelse, og om lag 30 meter fra fylkesvei 710.

- Toppolitikere på orkesterplass

Mandag hadde Agdenes Senterparti (Sp) besøk av Heidi Greni, Gunn I. Stokke og Liv Darell. De befant seg tilfeldigvis i området der sauene ble funnet, og fikk dermed se et eksempel på én av hjertesakene til partiet på nært hold.

- Dagen fikk med andre ord et innslag av beitenæringens triste og utfordrende situasjon, med toppolitikerne på orkesterplass, sier Arnt Ulkestad i Agdenes Senterparti.

Han forteller at Sp lokalt jobber for at det skal være mulig for bøndene i distriktene å drive beitenæring.

- Agdenes kommune har store og gode utmarksressurser som i dag ikke kan benyttes av til beitenæring grunnet de stor tapstallene vi opplever. Vi mener det må bli enklere og få skadefelling og det må gis større kvoter på ordinær jakt for å begrense tapstallene, sier Ulkestad.

Denne sauen er forsøkt nedgravd etter at den ble drept av en gaupe mandag. Foto: SNO